Hoppa till huvudinnehållet

Lekplats eller lekstuga? Mycket oklarheter runt kommunens nya ”superprojekt”

Publicerad:
Än så länge är de mesta detaljerna runt "Sveriges häftigaste lekplats" oklara.
Än så länge är de mesta detaljerna runt "Sveriges häftigaste lekplats" oklara. Foto: Tore Meek

Karlskoga kommuns målsättning att bygga "Sveriges häftigaste lekplats" har varit en grundpelare i jakten att uppnå 32 000 invånare per 2025. Inom politiken råder det dock tveksamheter kring om den egentligen fortfarande är aktuell.

Socialdemokraternas representant i samhällsbyggnadsnämnden, Mika Takamäki, ställer sig frågande till om det verkligen blir någon lekplats, eller ej.

– De (Alliansen) vill bygga Sveriges häftigaste lekplats men det verkar inte som att de kommer igång med det där. Jag har saknat information om detta i nämnden och jag tycker det är lite skumt att det varit så tunt på information. Man börjar ju fundera, säger Takamäki.

På grund av bristen på information har Takamäki funderat så långt att han författat en motion i ärendet, men än så länge valt att inte skicka in den.

– Motionen är klar, och jag har lyft det inom partiet också då det vore intressant att veta hur långt fram i tiden detta projekt ligger. Jag avvaktar dock fortfarande för att se om det kommer mer information inom kort, för jag förväntar mig att vi får det i nämnden inom kort.

Det är lätt hänt att man glömmer av det man har, så det är bra att man får anledning att göra en genomlysning av det som redan finns (Johan Harryson)

Vidare har Takamäki lyft upp att de lekplatser som i dag redan existerar i Karlskoga behöver genomlysas.

– Jag vill att vi tar ett helhetsgrepp för att satsa på de vi har, och utveckla dem. Sen kanske någon ska bort om de inte fyller en tillräcklig funktion.

Ronnie Erhard (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, bekräftar summan på de lekplatser som nu genomlysts.

– Totalt handlar det om 28 stycken, varav många är eftersatta. Frågan är om 28 verkligen är rimligt? Man kanske borde ha runt 15 i stället, men på en riktigt bra nivå, säger Erhard och fortsätter:

– Sen är ju frågan om var den nya ska vara? Alla är oense om placering och många förslag har varit långt ifrån centrum så det är många frågor som kvarstår. Sen är det fortfarande oklart vem det var som kom på den här idén från början. Idén kom från kommunstyrelsens ledningskontor; vi i politiken har i stort sett aldrig diskuterat det.

"En självklarhet"

För kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), råder det dock ingen tvekan om att lekplatsen kommer att byggas.

– Det är ett gediget arbete som ska göras nu i och med att budgeten för lekplatsen ligger på 2022. Vi vet inte hur dyr den blir och det är ingenting vi politiskt hanterat men jag skulle bli förvånad om det skulle backas nu. När vi har den i budgeten för nästa år är det i min värld en självklarhet att den skall byggas.

Inte heller Ring har information om vem som egentligen kläckte idén initialt.

– Jag vet inte exakt varifrån idén kommer men det här är en viktig del för att uppfylla ett av våra kommunfullmäktigemål och en nyckel i visionen om 32 000 invånare 2025.

Kommundirektör Johan Harryson förnekar alla tankar om att lekplatsen inte skulle bli av.

– Nej nej nej. Så är det inte. Vi arbetar frenetiskt med det och "Barnens Karlskoga" är en av våra absolut viktigaste delar i den här strategin. Grundarbetet har pågått ett tag, och pågår nu med, säger Harryson och fortsätter:

– Vi fick en dragning för en vecka sedan angående hur det skulle kunna se ut. Vi vet inte vad som skall ingå, eller var den skall kunna placeras, men arbetet pågår för fullt.

Alla är oense om placering och många förslag har varit långt ifrån centrum så det är många frågor som kvarstår (Ronnie Erhard)

Även Harryson har fått information om de 28 offentliga lekplatser som i dag redan finns i Karlskoga.

– Skall vi vara barnens Karlskoga måste också de här 28 vara av toppkvalitet, så vi får inte glömma dem. Det är lätt hänt att man glömmer av det man har, så det är bra att man får anledning att göra en genomlysning av det som redan finns. Sen återstår det att se om vi fokuserar på allihop eller om vi plockar bort några. Att det ändå byggs en ny däremot råder det ingen tvekan kring.

Artikeltaggar

Johan HarrysonKarlskogaKarlskoga kommun (org)LekplatserMika TakamäkiPolitikRonnie ErhardSamhälleTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.