ACT bra behandling mot ätstörning

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Många av deltagarna beskrev efter behandlingen att de upplevde att de blivit helt friska, uppger forskaren.
Foto: Gorm, Kallestad
Behandling inriktad mot kroppsmissnöje gav bättre resultat än den vanliga ätstörningsbehandlingen. Det visar forskning från Region Örebro län.

Behandlingen ges i grupp, och bygger på Acceptance and commitment therapy, ACT. Forskningen handlade om att utvärdera en behandling riktad mot kroppsmissnöje för patienter med ätstörning. Det gällde både behandlingseffekt och deltagares reflektioner om behandlingen samt begreppet kroppsuppfattning.

"Många av deltagarna beskrev efter behandlingen att de upplevde att de blivit helt friska, eller att de kände sig mer fria från sin ätstörning. Det ger hopp om att det går att komma dit” säger forskaren Maria Fogelkvist, psykolog på ätstörningsmottagningen, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.