Fortsatt ökad smittspridning i Örebro län

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
77,3 procent av länsinvånarna från 16 år och uppåt har nu fått sin andra dos coronavaccin.
Foto: Jessica Gow
Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Örebro län. Under vecka 36 testade cirka 280 personer positivt för covid-19. Det kan jämföras med cirka 255 fall veckan innan. De flesta fallen finns bland yngre och medelålders personer. Det framgår av ett pressmeddelande från Region Örebro län.

Antalet provtagningar varje vecka fortsätter att öka. Under vecka 36 analyserades cirka 11 300 prover för covid-19 vilket kan jämföras med cirka 9 700 prover vecka 35. Andelen positiva prover är oförändrad på 2,6 procent.

"Att många testar sig tyder på att många är sjuka i luftvägssymtom just nu. Men andelen av de provtagna som testar positivt för covid-19 är fortsatt låg. Det är många andra typer av luftvägsvirus som sprids just nu" säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Under tisdagen vårdades åtta patienter för covid-19 på något av regionens sjukhus, en av dem på intensivvårdsavdelning.

Slutspurt

Region Örebro län går nu in på slutspurten av massvaccinationen och 77,3 procent (inkluderar personer från 16 år och uppåt) av befolkningen i länet är nu färdigvaccinerade med två doser vaccin.

"Det är ett bra resultat för många, men vi kan mer tillsammans. I åldrarna 20-44 år önskar vi fortfarande att fler passar på att vaccinera sig, för bättre skydd innan restriktionerna släpps i samhället. Vid våra vaccinationsmottagningar erbjuds möjlighet till bokad tid eller drop-in samt anpassade öppettider kväll och helg. De nya vaccinationsmottagningarna i Örebro öppnar senare i höst. Nu är det Boglundsängen, Lindesberg, Karlskoga och Hallsberg som finns tillgängliga som tidigare. Region Örebro län vaccinerar just nu i skolorna och når många som är 16-19 år" säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Spikevax

Nu vaccinerar regionen fullt ut med Spikevax, ett vaccin med längre hållbarhet och enklare hantering jämfört med Pfizers vaccin. Moderna är precis som Pfizer ett m-RNA-vaccin och ger mycket bra skydd mot coronavirusets Deltavariant som är den som fortsatt dominerar i Sverige.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.