Under ett par år med sviktande ansökningar till restauranglinjen på Möckelngymnasiet verkar det nu ha vänt. Med två nya klasser i köket och med andra förutsättningar för servering öppnar man nu upp för lunchgäster.
På Möckelngymnasiets restauranglinje i Karlskoga pågår återigen febril aktivitet när elever förbereder morgondagens lunchservering för gäster.
I utbildningen ingår mycket praktik, inte minst för de som går på tredje året på lärlingsprogrammet. Del av praktiken görs utanför skolans väggar och en del i utbildningens egen restaurang.
Under pandemin har skolans lunchrestaurang endast haft sporadiskt öppet och dessutom har det varit svårt att få praktikplatser till alla elever.
– De har fått laga mat och sedan suttit som gäster åt varandra, säger Fredrik Svanberg, lärare på restauranglinjen.
Men nu kommer glädjande besked för eleverna. Redan på onsdagen öppnar man återigen upp för lunchgäster.
– Den här veckan kommer vi endast ha på onsdagen, men därefter siktar vi på både onsdag och fredag, säger Svanberg.
För att eleverna ska få öva på såväl för-, varm- och efterrätt med tillhörande uppläggning serveras luncherna som trerätters à la carte med ett alternativ. Men man utesluter inte att antalet alternativ utökas allteftersom eleverna blir varma i kläderna.
Nedläggningshotad
Redan 2019 hade restauranglinjen få ansökningar. Det nationella programmet gjordes då om till en lärlingsutbildning med fem platser.
När det, året därpå, kom in få ansökningar redan i första antagningen under vintern fattades det ett beslut att inte starta något nationellt gymnasieprogram hösten 2020.
Istället startades ett samarbete med Vuxnas lärande där ett antal elever fick möjlighet att gå en ettårig kockutbildning.
Meningen var att man skulle fortsätta på att ha lärlingsutbildning, men så kom vändningen. Med många ansökningar beslutades det om att återigen starta igång det nationella gymnasieprogrammet.
Kris
Totalt går arton elever första året på gymnasiet restauranglinje.
Dessutom blev det en uppföljning på förra årets kockutbildning med Vuxnas lärande vilket inneburit att även tretton nya elever därifrån påbörjat sin ettåriga utbildning.
De elever som nu finns inom restauranglinjen i olika former spås gå en ljus framtid till mötes.
– Det är kris för många restauranger, många har dragit ner på personal under pandemin och nu ska de hålen fyllas. Behovet är större än någonsin, säger Svanberg.