Satsa på KomVux

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Foto: Kajsa Juslin
Att göra alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande är ingen bra idé. Det är mycket bättre att satsa på vuxenutbildning så att man har en chans att ändra sig under hela livet.

I dag är inte alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande, och utbildningsminister Anna Ekström (S) vill ha en förändring. Hon tror att mer svenska, matematik och engelska ska få fler ungdomar att vilja bli exempelvis kockar, undersköterskor och byggarbetare. Och man kan hitta visst stöd för detta i en rapport från Svenskt Näringsliv som presenterades i våras. Enligt den ser ungdomar yrkesprogrammen som en återvändsgränd, de ser inga möjligheter att komma vidare om de skulle vilja ändra sitt yrkesval senare i livet.

Men jag tror inte att svaret är mer teoretiska studier på gymnasiet. Redan i dag finns möjligheter för gymnasielever att läsa sig till behörighet, och jag är övertygad om att en öppen, generös vuxenutbildning med så låga trösklar som möjligt är svaret. Många ungdomar vill faktiskt bara ut och jobba så fort de kan. De vill inte läsa Strindberg och räkna andragradsekvationer för att de möjligen, kanske, i en avlägsen framtid vill arbeta med något annat. Dessutom är det omöjligt att göra gymnasieutbildningar som gör dig behörig till alla högskoleutbildningar, så vuxenutbildning kommer alltid att behövas.

För många år sedan trodde jag att jag var klar med journalistiken, jag skulle satsa på läraryrket. Men eftersom jag läst humanistisk linje på gymnasiet var jag tvungen att komplettera mina betyg i matematik.

Nu tog mitt liv en helt annan vändning, och någon lärare blev det aldrig av mig. Men känslan av att med hjälp av KomVux ha haft en möjlighet att göra något helt annat glömmer jag inte. Det engagemang och den omsorg om eleverna som jag mötte är ett minne för livet.

Många av mina klasskamrater på journalisthögskolan hade i vuxen ålder kompletterat sina betyg för att kunna byta yrke.

Yngsta dottern gick vård- och omsorg, men orkade inte med mer matematik än nödvändigt. Nu kompletterar hon sina betyg för möjlighet till vidare studier.

Det viktigaste vi kan göra är att ge våra barn – för det är faktiskt vad de är när de går i nian och väljer gymnasieutbildning – det perspektiv man saknar som femtonåring. Vi måste avdramatisera gymnasievalet. Vi måste påtala att de har möjligheter att ändra sig. Att komplettera sina betyg. Att byta inriktning på yrkeslivet helt och hållet.

Och kanske också se till att kockar, byggjobbare och undersköterskor har löner och arbetsförhållanden som gör yrkena attraktiva.

Catarina Lindström