Har inte en chans

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
I somras drunknade ett barn, och sedan dess har debatten om en simhall i Degerfors tagit ny fart. Men för mig är inte en simhall lösningen. Viktigast av allt när det handlar om vatten är respekt, och det lär du dig inte i en bassäng.

I dag måste alla barn kunna simma 200 meter – varav 50 meter på rygg – och det är jättebra att vi inser hur viktigt det är att kunna simma.

Men jag som är uppvuxen vid, i och på vatten på Västkusten känner att det fattas en bit i diskussionen; insikten att du är maktlös mot naturens krafter.

I en simhall är det varmt i luften och varmt i vattnet. Bassängen är ljus och det är lugnt. Det står med stora siffror hur djupt det är.

Ingen tång, inga krabbor eller andra djur, inga vågor, inget mörker, inga osynliga stenar på botten, inga strömmar.

Om man enbart simmat i en bassäng måste det vara en chock att trilla överbord på öppet vatten.

För då kan det vara just mörkt och kallt. Det kan till och med vara svårt att veta åt vilket håll ytan är. Och att simma 200 meter i lugnt vatten eller slåss mot vågor är två vitt skilda saker.

Jag lärde mig simma och tog alla mina simmärken hos fru Thiefentahl som höll simskola på den ö jag tillbringade sommarloven.

Antingen det regnade och blåste eller var lugnt och soligt så simmade vi. Men simskolan flyttade till en annan vik om det blåste från ett visst håll.

Det var samma sak när vi var ute och seglade; beroende på väder och vind valde far vilken väg vi skulle segla. Ibland seglade vi inte alls utan låg inblåsta i flera dagar för att det blåste för mycket för vår folkbåt.

Det tog ett tag innan jag lärde mig vad västlig vind, 12 sekundmeter eller inomskärs betydde. Men jag insåg att tant Tiefental som kunde simma hur långt som helst och pappa som inte var rädd för något anpassade sig efter vind och vatten.

Det lärde mig att det inte finns någon anledning att vara rädd för vatten – men man ska vara medveten om att det är en naturkraft som vi måste anpassa oss efter.

Det är därför jag inte tror att diskussionen i Degerfors enbart ska handla om en simhall; den ska också handla om att ge barnen erfarenhet av naturens krafter.

För det är en erfarenhet som kan rädda liv.

Catarina Lindström