En möjlighet att öka vår lycka

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent tycker att vi ska vända klimathotet till något positivt, till exempel långa frukostar med familjen.
Foto: Isabell Höjman/TT
Vad göra när våra politiska partier stoppar huvudet i sanden och ägnar sig åt det som forskarna kallar responsförnekelse?

FN:s klimatpanels nya rapport bygger på 14 000 vetenskapliga rapporter och visar, jo då, att klimatet förändras oerhört snabbt. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ser rapporten som en röd flagg för mänskligheten och dödsstöten för användningen av fossila bränslen.

Svarar då regeringen genom att samla oppositionen för att utarbeta en akutplan? Icke.

Vilka politiker ska bli först att säga det självklara: Klimathotet kan bli människans bästa vän. Vår genväg till ett mer fridfullt och lyckligt liv. Vi måste diskutera vad vi ska ha livet och samhället till.

En genomsnittlig människa på jorden förlorar 2,2 års liv på grund av dagens luftföroreningar. Redan vid en grads uppvärmning, migrerar årligen mer än 20 miljoner människor på grund av extremväder. Redan nu brinner hela samhällen upp i Nordamerika och Ryssland. Prognosen är en massutrotning av arter, och att världens korallrev och regnskogar dör ut.

Vi kan sluta förstöra den enda jord vi har att leva på genom att snabbt främja utsläppsfria aktiviteter.

Fyrdubbla skatterna på det som förstör klimat och natur, dela på jobben, halvera vår arbetstid. Se där: Ljuvligt långa frukostar. Mer tid för vänner, familj och kärlek. Mer tid för fritid, skapande, idrott och kultur. Och mindre materiell konsumtion.

Fortsätter vi släppa ut som i dag riskerar vi ett civilisatoriskt kaos. Du, jag och de politiker vi röstar fram måste nu mer än halvera utsläppen på nio år.

Kan det vara värt att stabilisera klimatet och rädda civilisationen som vi känner den genom ett mer fridfullt liv?

Jag tycker nog det.

Pontus Björkman, förslagsställare till Klimatriksdagen 2022

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.