Krönika: Osannolika scenariot – Degerfors i derby på Tingvalla

Fotboll
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Degerfors i derby mot Karlstad Fotboll? Ja, så kan det bli om det vill sig illa eller väl, beroende på hur man ser på det.
För ett år sedan hade det tett sig helt osannolikt.
Ungefär som att ett gäng utomjordingar skulle landa vid vattenfabriken i Väse.
Men nästa säsong kan det likväl vara en realitet – Degerfors IF och Karlstad Fotboll i samma serie.

Det kommer att bli en våldsamt rafflande fotbollshöst för distriktets två bästa herrlag.

I allsvenskan inledde ju nykomlingen Degerfors strålande, snudd på sensationellt, men nu går det lika sensationellt trögt. Det vill sig inte för de rödvita.

I senaste matchen mot Sirius var DIF inte ett dugg sämre, snarare tvärtom, men för lag i motvind är det ytterst sällan stolpe in. Ett effektivt Sirius kunde ta med sig samtliga poäng hem. Och frågan är hur brukets boys ska lyckas vända den här skutan på rätt köl igen - av de tio senaste matcherna har laget förlorat åtta stycken och vunnit en...

Jag tror att det som kan rädda nytt kontrakt för det lag som trodde på det så hårt för ett år sedan är ett lyckosamt negativt kval. Som det ser ut nu så landar Degerfors där till slut. Om detta ska undvikas måste man hitta den finfina vårformen illa kvickt, möjligen med hjälp av ett välfyllt Valla.

Att årets upplagor av Östersund och Örebro är så svaga är DIF:s smala lycka. De båda bottenlagen kommer att stanna där de är.

Två trappor ner går Karlstad Fotboll som tåget.

Tränaren Kostas Panagopoulos har alltid hävdat att hösten är hans bästa tid och så här långt finns det ingen som kan slå honom på fingrarna vad gäller det uttalandet.

Här är formkurvan den motsatta om man jämför med östliga storebror. De blåsvarta har den här säsongen gått från att vara en färsking i kris till ett lag som på allvar aspirerar på en kvalplats till Superettan.

Under hösten har laget exempelvis städat av toppkonkurrenten Umeå med 4-0 och har tagit 15 av 18 möjliga poäng sedan serien startade om. Samtidigt har huvudkonkurrenterna om andraplatsen, Sandviken och Dalkurd, knappast flaggat för formtopp den senaste tiden.

Tittar man tillbaka något längre är det bara överlägsna serieettan BP som kan konkurrera med Karlstadslagets poängsnitt.

Och allt ovan nämnda öppnar ju för ett smått osannolikt scenario inför säsongen 2022.

Det är fortfarande ett tiotal omgångar kvar i respektive serie. Men som det nu ser ut skulle det kunna bli derbyn på Stora Valla och Tingvalla nästa säsong.

DIF riskerar de facto att åka ur. KF kan mycket väl gå upp.

Vem såg det komma när Degerfors gick som tåget och KF förtvivlat kämpade för heder och överlevnad?

Inte jag i alla fall.

I den bästa av värmländska fotbollsvärldar slipper vi dock det här händelseförloppet. De rödvita fixar det allsvenska kontraktet, gärna utan kvalspel - och Karlstad kvalar sig upp i Superettan. Det vore det givetvis det optimala.

Det skulle flytta fram de värmländska fotbollspositionerna rejält.

Att notera i övrigt:

Östra Dejes kanonjär Oscar Aronsson håller fortsatt krutet torrt. NWT uppmärksammade Aronssons omfattande målfabrikation i slutet av augusti. Nu är han uppe i 30 seriemål och då ska man betänka att division 6-gänget ÖDIK gjort 43 stycken allt som allt. Och Aronsson ligger stadigt kvar på snittet 2,5 mål per match.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.