Avtalsuppsägningen inte olaglig: ”Förvånande”

Publicerad:
Skyltarna med kommunvapnen lyser fortfarande på Möckelngymnasiets fasad. Det enda som påminner om den skrotade samverkan mellan kommunerna, som upphörde i somras. Foto: Christoffer Tuulik

Karlskoga kommun bröt inte mot kommunallagen när samverkansavtalet för gymnasienämnden mellan Karlskoga och Degerfors kommun sades upp. Det konstaterar högsta förvaltningsdomstolen.

Uppsägningen av samverkansavtalet för gymnasienämnden i Karlskoga och Degerfors har varit föremål hos högsta instans. Men högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd. Kammarrättens avgörande från tidigare i år står därmed fast.

Det var i december 2020 som fullmäktige i Karlskoga beslutade att säga upp samverkansavtalet med Degerfors kommun om gymnasienämnden. Frågan blev omdebatterad, både före och framför allt efter beslutet och omgärdades av en del smutskastning.

Förvånad

Karlskogabon Torbjörn Melin tyckte att beslutet skulle prövas och valde att överklaga fullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten i januari 2021. Han ville pröva om det var enligt kommunallagen att Karlskoga kommun sade upp avtalet med Degerfors kommun, utan att först ingå förhandling med motparten som avtalet föreskrev.

– Jag är förvånad att det rent juridiskt är lagligt för en större kommun att bara säga upp ett samverkansavtal med en mindre kommun, för att avtalets utformning inte passar den större kommunen. Den mindre kommunen kan bara stå och titta på medan den större kommunen kan löpa vidare utan att det kostar dem något. För mig handlar det varken om Karlskoga och Degerfors i sig, utan frågan är snarare om det får gå till så enligt svensk lag, säger Torbjörn Melin.

Förvaltningsrätten kom fram till att fullmäktigebeslutet inte bröt mot lagen. Melin valde att överklaga förvaltningsrättens dom till Kammarrätten, som kom fram till i princip samma sak.

Finner inte skäl

Även den domen överklagades, till högsta instans, högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm, som inte meddelar prövningstillstånd.

"Prövningstillstånd kan ges av två skäl. Det första skälet är att ett avgörande i målet är viktigt för ledningen av rättstillämpningen. Det andra skälet är att det finns synnerliga skäl för en prövning, såsom att det finns grund för resning eller att målets utgång i kammarrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag.

"Högsta förvaltningsdomstolen finner att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd", skriver domstolen.

Gymnasienämnden i Karlskoga och Degerfors upphörde den 1 juli och gymnasieskolorna drivs som bekant numera i egen regi av respektive kommun.

Läs tidigare artikel:

Uppsägningen av gymnasieavtalet överklagas

Läs mer:

Här kan du läsa allt om gymnasiefrågan

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenDegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsgymnasietFullmäktigeGymnasiefråganGymnasienämndenKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikMöckelngymnasietMöckelngymnasiet KarlskogaPolitikSkola och utbildningSkolförvaltningenTorbjörn Melin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare