Hoppa till huvudinnehållet

Fokus på nattfasta och fallolyckor för bättre patientsäkerhet

Publicerad:
En undersköterska har projektanställts i Degerfors som ska ha fokus på att minska nattfastan bland äldre.
En undersköterska har projektanställts i Degerfors som ska ha fokus på att minska nattfastan bland äldre. Foto: Pontus Lundahl/TT

Från innevarande månad till december finns en projektanställd undersköterska i Degerfors, som har fokus på att minska nattfastan. Det är ett sätt att komma tillrätta med ett av de två största problemen vad gäller patientsäkerheten.

Fallolyckor och lång nattfasta är de två största problemen vad gäller patientsäkerheten i Degerfors kommun. Nyligen fick socialnämnden redogörelse av medicinskt ansvarig sjuksköterska över de förbättringsförslag man har, utifrån patientsäkerhetsberättelsen.

Hittills i år har det registrerats 652 fallavvikelser och som en del i de preventiva insatserna gör man nu förebyggande hembesök hos personer över 80 år som ännu inte har några insatser.

En aktivitetssamordnare har projektanställts för att arbeta med att öka aktivitet inom ordinärt- och särskild boende och dessutom har dagrehab, med fokus på rehabilitering, öppnat upp igen efter nedstängning under pandemin.

Nattmål

Vad gäller nattfastan har ingen mätning gjorts i år, men däremot satsar man på en tjänst som enbart fokuserar på att minska nattfastan genom att se till att det på serveringsvagnar finns tilltugg samt juice och annat för att bryta nattfastan.

– Vi har tagit upp som mål att försöka få ordning på det här med lång nattfasta och därför har den här anställningen gjorts, som ska jobba för att minska nattfastan, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin Neuman (V).

Enligt socialchef Marjo Koivumaa så kommer frågan tillbaka till nämnden i januari då man tittar på det igen och hon nämner även att man ska ha möten med chefer och kostombud.

– Så vi lyfter frågorna hos de som är för verksamheten, säger hon.

Andra åtgärder

Andra saker som ska förbättras är att säkerställa att det finns hygienombud på varje avdelning, som också ska få utbildning under hösten.

Man ska också förbättra arbetet i kvalitetsregistret, Senior Alert, och dessutom regelbundet presentera avvikelsearbete och rapporter till socialnämnden.

Även för den palliativa vården ska dokumentationen förbättras liksom smärtskattning och utbildning av personal som jobbar med det. Slutligen har revidering av riktlinjer för läkemedelshantering gjorts och uppdragsbeskrivningar för personalen är på gång.

Visar äldre tjänster och stöd de har möjlighet att fåAllt fler undernärda i Degerfors äldreomsorg
Fallolyckor är det vanligaste avvikelsen vad gäller patientsäkerhet bland äldre och ett sätt att få bukt med problemet är uppsökande hembesök, efter erbjudande och uppgörelse om det, där man går igenom risker i hemmet.
Fallolyckor är det vanligaste avvikelsen vad gäller patientsäkerhet bland äldre och ett sätt att få bukt med problemet är uppsökande hembesök, efter erbjudande och uppgörelse om det, där man går igenom risker i hemmet. Foto: JESSICA GOW

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanDegerforsFallolyckaMarjo KoivumaaPatientsäkerhetPolitikSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.