Fortsätt att klättra

Ledare
PUBLICERAD:
Näringslivet tycker allt bättre om Karlskoga. Kommunen kan stoltsera med den fjärde bästa ökningen av alla genom att klättra till plats 83 i Svenskt näringslivs senaste ranking.

Och det är en fortsättning på en trend som glädjande nog verkar hålla i sig.

För ett år sedan klättrade Karlskoga 50 placeringar på rankingen, men hamnade trots detta på en blygsam placering som nummer 177 av landets kommuner.

I våras hamnade Karlskoga på plats 34 av de 181 kommuner som deltog i en mätning av Nöjd kund-index. Då var Karlskoga också en av enbart åtta kommuner i hela landet som fick toppbetyg på samtliga områden som mäts.

Och det är inte en dag för tidigt.

Diskussionen om hur kommunen ska bli bättre på att locka och behålla näringslivet har pågått väldigt länge. Och vägen till dagens positiva siffror har varit minst sagt krokig.

För ett antal år sedan vann Karlskoga näringsliv och turism AB (Knotab) upphandlingen kring det nya näringslivsbolaget.

Planen var att det skulle ägas och drivas gemensamt av Karlskoga näringsliv och turism AB, Karlskoga kommun, Möckelnföretagen, Centrumbolaget och Företagarna.

Men den förste VD:n lyckades aldrig få Knotab att lyfta. Det har ingen annan heller, och för några år sedan fattades beslutet att avveckla bolaget.

När Alliansen vann sin historiska valseger stod näringslivet högt på ”att-göra-listan”.

Och trots tvisten med Lidl och det faktum att majoriteten med knapp nöd hann klubba igenom flytten av mark- och planeringsavdelningen innan Karlskoga förlorade tillståndet att bedriva kommunal lantmäteriverksamhet, verkar alltså alliansen vara på god väg att uppfylla sitt uttalade mål att skapa en positiv bild av Karlskoga hos företagarna.

”Näringslivet är det viktigaste vi har för kommunens välbefinnande och en förutsättning för att kommunens kugghjul ska snurra. Vi har därför arbetat målmedvetet med näringslivsfrågorna och vi ser att kommunikation och dialog med företagarna varit nyckeln till framgång”, säger Johan Harryson, kommundirektör.

För Degerfors fortsätter raset på rankingen. Efter en toppnotering på plats 104 år 2017 har man nu halkat ner i bottenskiktet, på plats 267.

Catarina Lindström