Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot planer på höghus vid Kulturskolan

Publicerad:
Björn Ärlandsback, Magnus Rosengren och Jan Eriksson är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga.
Björn Ärlandsback, Magnus Rosengren och Jan Eriksson är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

Planer på två höghus vid Kulturskolan i Karlskoga har fått närboende att reagera, inte minst för att de planerade husen blir mycket högre än kringliggande bebyggelse.

En av de närboende, Björn Ärlandsback, berättar att det hela började för några år sedan, då kommunen utlyste en tävling för att bebygga parkeringen.

– Företaget som vann ville bygga två höghus, ett på åtta våningar och ett på sex.

De som har angränsande tomter fick besked om planerna för ungefär ett år sedan.

– Vi träffade folk från kommunen och talade om hur besvikna vi var över att vi inte fått vara med i processen. Vi fick svaret att det är så här det går till, säger Ärlandsback.

Bristfällig info

Han konstaterar att det är en liten klick tjänstemän som beslutar vilken typ av hus som ska byggas i kommunen. Han tycker att de är dåliga på att ta reda på vad kommunens invånare vill ha för typ av hus.

Han och några andra grannar motsätter sig bygget.

– Vi kommer att överklaga det här så långt det går!

Ärlandsback tycker att informationen från kommunens sida har varit bristfällig.

– De som bor i hyreshusen här bredvid har knappt fått veta något. Det finns säkert de som inte har en aning om vad som är på gång.

Den nuvarande bebyggelsen är runt tre våningar hög. Att bygga ett åttavåningshus i området tror han kommer att se konstigt och rentav tokigt ut.

– Men stadsarkitekten ser det bara som positivt att det blir skillnad i höjd.

Rimmar dåligt

Jan Eriksson är granne med Björn Ärlandsback. Han tycker inte att det är fel att det byggs hus, men han anser att det ska vara estetiskt tilltalande.

– Inga hus här har varit högre än åtta meter. Det rimmar dåligt med att smälla upp 30 meter höga hus.

Björn Ärlandsback berättar att när han ifrågasatte höjden på höghusen fick han svaret att ingen ville bygga något annat än höghus på platsen.

– Men när vi gick igenom bidragen till tävlingen såg vi att det var en som ville bygga radhus. Det bidraget valdes bort av tjänstemännen.

Björn Ärlandsback ser flera problem med det planerade bygget.

– Höghusen kommer att påverka kulturskolans verksamhet eftersom de hamnar väldigt nära. Dessutom bygger man bort kulturskolans möjlighet att expandera. Det är ju en verksamhet som borde ligga kommunen varmt om hjärtat.

En annan aspekt är att parkeringen används flitigt. Vissa kvällar är den i princip helt full.

– Det saknas parkeringar redan nu. Byggs det här kommer det att saknas 100 till 200 platser. Det kommer att bli konflikter och slagsmål om parkeringsplatserna, säger Magnus Rosengren som är ägare till två hyreshus i anslutning till parkeringen.

Han berättar att hyresgästerna hos honom har en egen hyresgästförening.

– Alla hyresgäster, det är i alla fall hundra personer, har skrivit på att de inte vill ha höghus här. Det är en massiv opinion.

7 oktober

Han ser gärna att det byggs höghus, men då ska det vara på platser där det passar, anser han.

– Det finns hur mycket tomter som helst där det skulle kunna byggas höghus och där de skulle passa, men inte här.

Nu hoppas Björn Ärlandsback och de andra att fler får upp ögonen för vad som är på gång. Fram till den 7 oktober har man på sig att komma med synpunkter på planerna.

Stadsarkitekt Ann Dakovic konstaterar att meningarna går isär om huruvida det är lämpligt att bygga höghus på parkeringen eller ej.

– Det är självklart att folk tycker olika. Det är sällan alla är sams när det gäller stadsplanering, säger hon.

Hon bekräftar att hon rent allmänt inte har något emot att det byggs lite högre hus, men när det gäller det aktuella området hänvisar hon till den planarkitekt som håller i frågan. Tidningen har utan framgång sökt planarkitekten.

Jan Eriksson, Magnus Rosengren och Björn Ärlandsback är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga.
Jan Eriksson, Magnus Rosengren och Björn Ärlandsback är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga. Foto: Per Lindgren
Magnus Rosengren, Björn Ärlandsback och Jan Eriksson är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga.
Magnus Rosengren, Björn Ärlandsback och Jan Eriksson är kritiska mot planerna på att bygga höghus på parkeringen vid kulturskolan i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlskogaKarlskoga kulturskolaParkering

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.