Hoppa till huvudinnehållet

JVM-silver för Ludvig Berg: ”Känns jäkligt bra”

Publicerad:
Ludvig Berg.
Ludvig Berg. Foto: Rasmus Isaksson

Ludvig Berg tog silver i sprint när JVM avgjorde i italienska Val di Fiemme.

– Det känns jäkligt bra, det gör det, säger Berg.

Tredjeplats i världscupdebuten – nu hoppas Berg på JVM

Karlskogasonen Ludvig Berg slog till med en tredjeplats i sprint i sin världscupdebut på rullskidor i augusti.

Framgången räckte till en plats i den svenska VM-truppen och väl i Italien visade sig sprintformen sannerligen vara intakt.

Sprinttävlingen avgjordes genom 200-meterslopp en mot en och Berg tog sig hela vägen till final mot ryssen Pavel Makarov i juniorklassen.

– Han var numret för stor, men jag är jättenöjd med silver. Man visste inte vad man skulle förvänta sig eller hur formen låg till. Det var skönt att få med sig ett silver hem.

Dagen därpå var Berg på väg mot något ännu större i teamsprinten. Ludvig Berg och Anton Grahn tävlade då tillsammans för Sverige.

Tre sträckor vardera på 2,2 kilometer skulle genomföras och Berg förde upp det svenska laget i ledning på den sjätte och sista.

– Det var i banans enda backe. Jag gick förbi ryssen, fortsatte trycka på och det började bli någon meters lucka. Men när det började platta ut mot toppen av backen lossnade högerskidan och jag föll rakt framåt och small i asfalten.

Klarade kraschen bra

Pjäxan lossnade från bindningen på något sätt. Det som började se ut som ett JVM-guld blev i stället en femteplats för Berg, som åkte i mål med skrapsår och muskelsmärta.

– Hade jag inte haft en medalj sedan innan hade det nog varit ganska surt fortfarande. Nu gick det att släppa ganska fort.

– Jag menar, om skidan hade lossnat i 40 kilometer i timmen i en nedförsbacke... Jag klarade mig jäkligt bra.

Berg tvingades stå över den avslutande tävlingsdagen, "en bergsklättring", efter vurpan.

I veckans inledande distanslopp med individuell start blev det en femteplats.

Efter en minnesvärd ”försäsong” på rullskidor laddar Berg nu om för vintersäsongen.

– Nu blir det väl att träna på ganska hårt fram till premiären i november.

Vad har du för mål med vintersäsongen då?

– Det är ju junior-VM då också och det är absolut ett mål. Men mest av allt ska det bli kul att få köra en hyfsat normal säsong igen. Sverigecupen, Bauhauscup... Allt blev inställt i vintras. Det ska bli kul att få köra det igen och junior-SM också... Knipa någon medalj där, kanske. Det finns en del att se fram emot, säger Berg, som har två säsonger kvar i juniorklassen.

Fotnot: Ludvig Berg har nyss börjat tredje året på skidgymnasiet i Torsby (RIG) och representerar sedan ett år tillbaka Rehns BK från Bollnäs i klubbsammanhang. Han representerade dessförinnan Granbergsdals IF.

Ludvig Berg (23) tillsammans med två av landslagskollegorna under VM 16-19 september. Karlskogasonen representerade Sverige som en av fyra herrjuniorer och totalt nio åkare.
Ludvig Berg (23) tillsammans med två av landslagskollegorna under VM 16-19 september. Karlskogasonen representerade Sverige som en av fyra herrjuniorer och totalt nio åkare. Foto: Ski Team Sweden

Artikeltaggar

LängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.