Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoging blev världsmästare: ”Det är overkligt”

Publicerad:
Pallen i 83-kilosklassen för master 2 (lyftare mellan 50 och 59 år): Jan Erik Vik, Thomas Gustavsson och Jesper Mogensen.
Pallen i 83-kilosklassen för master 2 (lyftare mellan 50 och 59 år): Jan Erik Vik, Thomas Gustavsson och Jesper Mogensen. Foto: PRIVAT

Västra AK:s Thomas Gustavsson åkte till Halmstad med målet att utmana om bronset. När allt var över var han världsmästare i 83-kilosklassen för master 2.

– Det är overkligt, säger Gustavsson.

Thomas Gustavsson bestämde sig redan 2015.

2020, när han skulle fylla 50 och gå upp i nästa veteranklass, skulle han tävla internationellt för första gången och så blev det.

Västra AK-lyftaren blev uttagen till VM i Sydafrika 2020.

– Jag hade till och med köpt flygbiljett och fått landslagsoverallen. Sedan kom corona och det blev inställt och framflyttat i omgångar, säger Gustavsson.

Uttagningen

För drygt två månader sedan kom ett nytt besked. Sydafrika hade frånsagt sig värdskapet och veteran-VM (klassisk stil) skulle i stället avgöras i Halmstad.

Beskedet följdes av en ny svensk landslagsuttagning med fler deltagare än den föregående.

– De tog ut de åtta bästa. Bara att komma bland de åtta, att få vara med på ett mästerskap i den konkurrensen, var stort för mig.

Landslagsledningen valde att ta ut två atleter i 83-kilosklassen, Thomas Gustavsson och Jan Erik Vik, och i stället lämna tomt i en annan.

– När vi såg startlistan på sex deltagare trodde vi att vi kanske skulle slåss om bronset.

"Väldigt nervösa"

Kampen om guldet skulle, baserat på tidigare resultat, stå mellan en atlet från Frankrike och en atlet från Kirgizistan.

Men väl inne i tävlingsarenan i Halmstad såg svenskarna att båda favoriterna var strukna.

Om det berodde på sen skada, sen sjukdom, ett positivt covid 19-test på plats eller missad invägning vet Thomas Gustavsson fortfarande inte.

– Då stod vi där och insåg att vi inte var så många kvar... Att vi skulle slåss om guldet. Vi blev väldigt nervösa. Vi visste att vi aldrig skulle få den chansen i våra liv igen. Vi pratade ihop oss lite och sa att vi inte fick stressa varandra.

Jan Erik Vik hade ett historiskt övertag mot Thomas Gustavsson och ledde 7,5 kilo före Gustavsson inför det avslutande marklyftet.

– Jag är duktig i mark, halvskaplig i knäböj och lite sämre i bänkpress – om jag får säga det själv. Det är bra på så sätt att du alltid har avgörandet i egna händer. Jag behövde inte göra tredje lyftet, det var klart redan efter andra.

"Otroligt mycket tid"

Thomas Gustavsson landade på 540 kilo mot Jan Erik Viks 530 och blev världsmästare i sin första, efterlängtade internationella tävling.

– Jag trodde att jag skulle kämpa om medalj, men att färgen skulle bli guld... Det är som han som vann OS i skridskor, som låg sist och vann när alla ramlade. Jag har lagt otroligt mycket tid på det här, men jag har inte tänkt tanken att jag skulle kunna bli världsmästare.

Gustavsson ser VM-guldet som karriärens höjdpunkt. Hans nästa största merit är, talande för karriärens längd, JSM-guldet från 1992.

– Jag kommer absolut inte sluta. Att ta en internationell medalj var ett av mina mål. Ett annat starkt mål är att jag vill klara det svenska rekordet i marklyft i klassen (240 kilo). Jag har lyft 242,5 i en tävling i Nobelstadion, men det måste vara minst SM-status för att det ska gälla som svenskt rekord.

Artikeltaggar

DegerforsStyrkelyftThomas Gustavsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.