Hoppa till huvudinnehållet

Besked från Länsstyrelsen: Så många vargar får skjutas under årets licensjakt

Publicerad:
Vinterns licensjakt efter varg innefattar i år totalt 18 vargar i Örebro län. Foto: Paul Kleiven

Länsstyrelserna i Örebro, Västmanland och Dalarnas län har nu gemensamt beslutat om om hur många vargar vinterns licensjakt innefattar.

Kommande licensjakt efter varg innefattar tolv vargar i reviren Haraldsjön och Snösjön. Länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län har dessutom beslutat om licensjakt efter sex vargar i reviret Immen nära Karlskoga.

Detta innebär att vinterns jakt i Örebro län därför omfattar därför totalt 18 vargar.

Haraldsjönreviret, Snösjönreviret och Immenreviret är belägna i landets mest vargtäta områden. Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området. Reviren uppfyller därför de kriterier som viltförvaltningsdelegationen har satt upp för eventuell jakt. Skulle det visa sig att en genetiskt viktig varg ändå uppehåller sig i något av jaktområden så kommer jakten att avlysas.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Jakten startar den 2 januari och pågår som längst till och med den 15 februari. Samtliga revir som omfattas av årets licensjakt är gränsrevir.

Besked från Länsstyrelsen: Vargflocken i reviret vid Immen behöver minskas

Artikeltaggar

Djur och naturJaktLänsstyrelsenNyheterÖrebro länVargar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.