Vem jobbar våra politiker för i Karlskoga?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommunfullmäktige i Karlskoga.
Foto: Roger Gleisner

Gå in på kommunens hemsida under ”KarlskogaFörslag” och sätt en tumme upp på mitt medborgarförslag så vi slipper dessa ”tummar upp” i framtiden.

Återinför det traditionella Medborgarförslaget utan krav på 50 stycken röster.

Karlskoga kommun är i dagsläget odemokratiskt med tanke på att förslaget ej behandlas i kommunen om det inte får 50 stycken ”gilla” eller ”tummar upp”.

När det traditionella medborgarförslaget togs bort och ersattes av ett e-förslag eller Karlskogaförslag som det kallas, så försämrades chansen att kunna påverka drastiskt. Nu är det klart sämre förutsättningar för den enskilde att kunna påverka.

Förut så kunde 1 person komma med förslag och idéer men det går ej längre, nu krävs 50 stycken JA-röster på kommunens hemsida annars skrotas förslaget.

På Karlskoga kommuns hemsida så står det att man själv ska marknadsföra sitt förslag via Facebook och Twitter för att få ihop röster.

Anledningen till att kravet på 50 stycken röster infördes sades vara att det blev så mycket administration och handläggande med hanteringen av medborgarförslagen, men om sanningen ska fram så lämnas det inte in särskilt många förslag per år. Just nu finns det 3 stycken förslag som väntar på 50 stycken tummar upp.

Om inte våra politiker orkar lyssna på och tar sig tid att lyssna på Karlskogas medborgare, vem är det då de jobbar för?

Det här minskar såklart chansen radikalt för de som inte har sociala medier. Jag tror inte att särskilt många kommuninvånare bevakar ”KarlskogaFörslag” på kommunens hemsida, utan de flesta delar nog sitt förslag via sociala medier och på så vis kan folk sätta sin tumme upp på det.

Det finns gott om människor som står utanför sociala medier på grund av sjukdom, handikapp, hälsoskäl, hög ålder eller andra skäl. Det kan även gälla personer som inte har ett stort digitalt umgänge med få digitala vänner.

Det är här som problemet uppstår och gör Karlskoga till en odemokratisk kommun i dagsläget. ALLA bör få sitt förslag prövat oavsett hur många andra som trycker ”gilla” på det.

En del förslag som lämnas in kanske inte påverkar speciellt många människor och är ointressant för de flesta men det kanske ändå är ett jättebra förslag och som kommunen verkligen borde handlägga. Det kan röra sig om någon äldre, utan sociala medier, som lägger ett förslag som inte påverkar speciellt många, det kommer förmodligen med största sannolikhet inte nå 50 stycken ”tummar upp”.

Jag tror ni förstår min poäng. Gör Karlskoga demokratiskt igen och ta bort kravet på 50 stycken röster.

Det här kravet är något som EJ finns i de flesta kommuner. Just nu är detta ett lågvattenmärke för Karlskoga kommun.

ALLA ska kunna påverka oavsett storleken på ditt sociala nätverk!

Jörgen Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.