Hoppa till huvudinnehållet

Lokalt stålföretag tar hem stororder från fartygsbranschen

Publicerad:
Björneborg Steel AB har vunnit ett nytt större orderpaket till ett värde av 25 miljoner kronor.
Björneborg Steel AB har vunnit ett nytt större orderpaket till ett värde av 25 miljoner kronor. Foto: Håkan Dedorsson

Björneborg Steel ska leverera propelleraxlar och mellanaxlar i en order värd 25 miljoner kronor. Det kan företaget berätta under torsdagen, då det vunnit ett större orderpaket. Axlarna ska levereras komplett färdiga till slutmontage.

– Orderpaketet bekräftar att våra kunder har fullt förtroende för vår leveransförmåga att leverera produkter till denna krävande industri, säger vd Håkan Dedorsson, i ett pressmeddelande.

Björneborg Steel kommer att kontrollera hela tillverkningsprocessen från skrot och omsmältning i stålverk till färdiga komponenter.

– Detta orderpaket visar den kompetens och konkurrenskraft som Björneborg Steel besitter inom det marina kundsegmentet när det gäller att leverera axellinor till marina framdriftssystem. Det visar också betydelsen av de investeringar som nyligen gjorts i långhålsborrning och en färdigbearbetningsenhet i världsklass, säger vd i pressmeddelandet.

Axlarna kommer centrumborras för att ge plats åt hydraulrör som i sin tur ger möjlighet till att ställa propellerbladen och därmed effektivisera framdriften, förbättra manövrerbarheten och optimera bränsleförbrukningen på skeppen.

Komponenterna kommer produceras från återvunnet material, det vill säga skrot som smälts om med hjälp av 100 procent fossilfri el. När axlarna nått sin livslängd är de återigen 100 procent återvinningsbara och blir en del i den globala cirkulära ekonomin, enligt pressmeddelandet.

Artikeltaggar

BjörneborgBjörneborg SteelNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.