Hoppa till huvudinnehållet

Björneborgs Folkets hus: Blandat utbud under hösten

Publicerad:
Folkets hus i Björneborg har just nu en utställning om Lassemajas detektivbyrå.
Folkets hus i Björneborg har just nu en utställning om Lassemajas detektivbyrå. Foto: Anders Larsson

– Äntligen får vi ha verksamhet igen, säger Anders Larsson.

Han hann i princip bara börja om Folkets husföreståndare innan pandemin stängde dörrarna i ett och ett halvt år. Nu ser han chansen.

Skivmässan den gångna helgen var en försmak på normalläget. Björneborgs Folkets hus brukar ha kafékvällar med olika program.

– Vi jobbar på att få till det igen, men det blir knappast före nyår, säger Anders Larsson.

Trots det kommer det att vara verksamhet i huset under hösten. Redan nu finns en Lassemaja-utställning på plats. Den visas under två veckor. Vardagarna är vikta åt förskolor och lågstadieklasser som kan boka in sig. Under helgerna är det öppet för allmänheten.

– Jag tror att det är en trevlig familjeutflykt, säger Anders Larsson.

Det blir ytterligare ett barnprogram under hösten. Zillah och Totte, som vann Talang 2007, kommer till Borgen den 4 december.

– Totte är en buktalardocka och Zillah är hans matte, säger Anders Larsson.

Ett par veckor tidigare, den 20 november, blir det countrymusik. Då kommer Dan Redmond med sin trio. Anders Larsson säger att det har varit mycket rock’n’roll i såväl parken som i Folkets hus, men att countrymusik har haft en mer blygsam roll:

– Så nu är det dags.

Han har ytterligare en programpunkt på gång, men där är inte tidpunkten spikad. Anders Larsson berättar att han för en tid sedan kom i kontakt med fotografen Staffan Jofell som berättade om ett projekt:

– Under 1980-talet åkte han runt och dokumenterade folkparkslivet. Det resulterade bland annat i en film som jag fick se.

En av bilderna visade sig vara från Jerry Williams konsert i Björneborg 1983.

– Jag blev superglad när jag såg bilden så jag jag hörde av mig till Staffan och frågade om han hade fler. Det tog någon vecka så fick jag 20 bilder till från samma kväll.

Tanken är att bjuda in Staffan Jofjell för att visa sina bilder, men också ge besökare från den tiden en chans att få diskutera folkparkslivet med honom.

– Det är bara ett datum som ska till, avslutar Anders Larsson.

Artikeltaggar

Anders LarssonBjörneborgBjörneborgs Folkets hus och parkNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.