Hoppa till huvudinnehållet

Vattennivåerna ökar - "Gå ut och säkra upp era båtar"

Publicerad:
Höga vattenflöden i Timsälven. Mycket vatten rinner förbi vid dammarna vid Knappforsen.
Höga vattenflöden i Timsälven. Mycket vatten rinner förbi vid dammarna vid Knappforsen. Foto: Anders Persson

SMHI har klassat ner varning för höga flöden i Timsälven och Svartälven från 2 till 1. Samtidigt varnar Fortum att kulmen inte är nådd än.

– Det kommer öka någon dag till innan det planar ut.

De kraftiga regnen i Värmland, Närke och Dalarna har skapat stora problem på många ställen. Älvarna i Karlskoga, Timsälven och Svartälven har sina ursprung i de områdena och det gör att vattennivåerna fortsätter att stiga någon dag till.

– Svartälven ökar lite till, men den är under kontroll men det rinner bra där, säger Claes Kjörk som är vattenregleringsansvarig på Fortum.

Vattenflödet i både Svartälven och Timsälven ökade kraftigt i början av veckan. Det innebär att vattenståndet i båda älvarna och i Möckeln har ökat under veckan. Nu har nederbörden minskat, men fortfarande varnar SMHI för höga flöden.

– Regnet som kom i onsdags var inte så kraftig här, men värre uppåt. Det vattnet är på väg ner nu. Det som gör det trögt i Timsälven är Alkvettern och där kommer vattnet öka ytterligare några dagar. Vi har något vi kallar ett bord där vattnet rinner över vid Knappforsen och där går det inte släppa på mer än vad vi gör nu. Men vi har allt under kontroll så det är ingen panik.

Han säger att vattnet kommer öka i älvarna och Möckeln några dagar till.

– Sedan ska allt vatten ut genom Letälven så från Möckeln till Degerfors kraftstation är det hårt tryck på vattnet. Har man båtar där så gå ut och säkra upp dem. Sliter de sig så hamnar de i gallret i kraftstationen och då går de sönder, säger Claes Kjörk.

..

Artikeltaggar

AlkvetternFortumKnappforsSMHISvartälvenTimsälvenVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.