Hoppa till huvudinnehållet

Hon är Årets lärare i Degerfors

Publicerad:
Lise-Lotte Strandberg, SO-lärare på Stora Vallaskolan, har utsetts till Årets lärare i Degerfors och går till final i Lärargalan.
Lise-Lotte Strandberg, SO-lärare på Stora Vallaskolan, har utsetts till Årets lärare i Degerfors och går till final i Lärargalan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon har utsetts till Årets lärare i Degerfors. Det är inte första gången, för hennes del är det tredje året i rad hon nominerats.

– Det kanske är en eller ett fåtal elever som nominerat mig, så jag tänker att det finns säkert lika många som man kunde svära på skulle säga motsatsen, säger hon ödmjukt, läraren Lise-Lotte Strandberg som av juryn i årets Lärargala utsetts till Årets lärare i Degerfors.

Men nu har de nominerat henne och juryn som granskat nomineringarna samt kvalitetssäkrat lärarna, så att de lever upp till kriterierna för priset, har utsett henne.

– Det är hedrande på alla sätt och vis. Det är ju det här jag jobbar för, det är ungdomarna som är mitt huvudfokus. Jag vore heller inget utan eleverna, de betyder allt här, säger Strandberg.

Finalister

Kriterierna för priset är att bedriva ett meningsfullt lärande som inspirerar, motiverar och ger lust till livslångt lärande och anpassa undervisningen utifrån varje enskild elev för att uppnå goda resultat. Det är också att vara nytänkande och använda såväl digitala verktyg som andra hjälpmedel i undervisningen samt att vara behörig och legitimerad lärare.

Lärargalan har i år fått in 45 000 nomineringar från elever runt om i landet och Årets lärare i alla kommuner är finalister till Årets lärare 2021, som presenteras i ett tv-program i kanalen Sjuan i november. Där åker programledaren Mark Levengood, med hjälp av Lärargalans Stiftelses Initiativtagare, runt för att överraska de vinnande lärarna på skolorna.

Pratar om allt

I motiveringen från elever till juryn angående Lise-Lotte Strandberg står bland annat att ”Hon pratar verkligen om ALLTING och det är jätteroligt. Hon har roliga och nya arbetssätt som är roliga att jobba med och kan alltid diskutera och svara på alla ens frågor.”

Själv säger hon:

– Jag är SO-lärare och har därför förmånen att kunna prata om allting och koppla det till mina ämnen. Nutida händelser kan kopplas till nåt historiskt och elever är nyfikna, de ställer frågor och jag försöker svara så gott jag kan.

Vad gör du mer som lett till nomineringen?

– Jag har funderat en del på det, de vill att man ska skicka in en kort video med tips på vad som gör mig till en bra lärare. Jag tror det är att jag är rak i kommunikationen, tydlig med vad jag vill eleverna ska göra och har ganska hårda krav på mina elever. De tre sakerna kombinerat tror jag gör att elever känner sig trygga med mig och vet vad som gäller.

Hårda krav låter inte som något elever gillar?

– Men jag vet att de fixar det. Det finns säkert elever som skulle hävda motsatsen också, men många elever uppskattar att man är öppen och ärlig och kan ha en rak kommunikation och även om man inte klarar sin uppgift på första försöket, så kan jag guida dem vidare, svarar hon.

Lise-Lotte Strandberg jobbar på Stora Vallaskolan och har jobbat ganska länge inom skolan, bland annat på fritids, även innan hon 2015 fick lärarlegitimationen. Hon började plugga ganska sent och hade själv redan fått tre barn då.

– Det är aldrig för sent att satsa på sig själv.

Har du själv någon förebild från din skoltid?

– Nej, min skolgång var ganska brokig. Jag föddes i ett missbrukarhem och fick klara mig själv ganska tidigt. Men jag visste tidigt att jag ville jobba med ungdomar. Jag kom inte in på socionomutbildning och tänkte, jag får plocka unga innan de åker in på fel bana. Så halkade jag in på lärarutbildningen och trivs bra här, att få jobba med ungdomar hela dagarna, säger Årets lärare i Degerfors.

Artikeltaggar

Årets lärareDegerforsLärareSkola och utbildningStora VallaskolanUndervisning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.