Cecilia Ljung: Att bevara hälsan i livets berg- och dalbana

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Toby Talbot
Nu är det verkligen höst och när solen skiner, som idag, sprakar träden i gult och grönt.

Jag älskar spraket, men årstidsväxlingen påverkar oss olika. För några är hösten en årstid där vi glittrar ikapp med färgskiftningen och för andra är det en dyster period med låg energi och nedstämdhet. Det enda vi kan vara säkra på med våra liv är att perioderna av framgång och motgång växlar, precis som årstiderna. Ofta är vi starka och klarar livets skiftningar och ibland behöver vi hjälp. Hjälpen kan variera men en viktig vardagsmedicin som stärker är rörelse.

I går morse inledde jag och ett härligt gäng helgen med en timmas HIIT-träning. Efter passet kom en deltagare fram och strålade av måbrahormoner – nästan radioaktivt. Hennes budskap var tydligt.

– Alla skulle göra det här! Före var jag trött och deppig och nu mår jag så bra.

Tröskeln till träning är olika hög för olika personer, men det finns en aktivitet som får hjärtat och hjärnan att le för alla. Att inkludera rörelse i sin vardag är ett beslut som vi själva tar. Det hjälper kroppen att klara svängningar i livets berg- och dalbana och det fungerar. Det finns givetvis andra sätt och jag hoppas att du hittat ditt recept för hälsa. Dela gärna med dig av ditt recept till mig!

För människor som behöver stöd för att kunna resa sig upp för att må bra finns ett antal stöd- och anhörigföreningar men också vård. Just nu är vi inne i en kraftsamling för att stärka den nära vården och förbättra kedjan med stöd- och vård. Nära är både geografiskt och mellanmänskligt. Det finns en kraft i den rörelse som sker nu, där alla uttrycker en vilja att göra det som står i ens makt för att stärka den psykiska hälsan.

Den 22 oktober samlas lite av all kunskap genom en digital konferens kallad #mer Tidiga och samordnade insatser för psykisk hälsa. Med konferensen vill vi öka kunskap och att fler ska snacka om psykisk hälsa och ohälsa. Mer information om konferensen finns på Karlskogas hemsida.

Vi måste hjälpas åt för att våga se och våga fråga hur våra medmänniskor mår och vara beredda att lyssna på svaret. Kanske är dina öron och inlyssnande det som krävs och kanske är du den som guidar till mer hjälp. Ett tips på samlade kontakter för Degerfors och Karlskoga hittar du på www.mockeln-lisa.se och givetvis 1177 för rådfrågning, eller 112 vid akut behov.

Kanske ses vi på konferensen eller i något annat sammanhang! Nu går vi ut i höstsolen och låter naturen stärka oss.

Cecilia Ljung, Folkhälsochef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.