Sänkt bensinskatt är rättvist

Insändare
PUBLICERAD:
De höjda priserna på drivmedel slår extremt hårt mot alla människor runt om i landet som är beroende av bilen, konstaterar insändarskribenterna.
Foto: Lise Åserud
Svar på Axel Olssons insändare 9/10

I dagarna publicerades en insändare där skribenten vänder sig emot Moderaternas förslag om sänkt bensinskatt. Detta trots att Sverige har bland världens högsta priser på drivmedel, bara under det senaste året har priserna stigit med cirka trettio procent.

Detta slår extremt hårt mot alla människor runt om i landet som är beroende av bilen. Den ensamstående mamman som måste skjutsa barnen till skolan. Paret som har lång väg till jobbet, åt varsitt håll, och därmed behöver tanka två bilar. Detta på platser där buss och tunnelbana på gångavstånd är en avlägsen utopi. Moderaterna menar att kostnaden för klimatomställningen inte helt kan bäras av den här gruppen utan måste fördelas mer rättvist. Därför vill vi sänka priset vid pump med en krona per liter.

Det måste vara rimligt att bo och leva i hela landet, samtidigt som vi ställer om. Och skatten på drivmedel kommer att vara styrande även efter vår föreslagna skattesänkning. Vi sänker drivmedelsskatten så att den som är beroende av bilen i vardagen inte ska behöva dra ett tyngre lass än andra i klimatomställningen. Alla ska ha råd att transportera sig till jobb, familj, vänner och fritidsaktiviteter.

Vill man göra vardagen lättare för landsbygdsbor och storstadspendlare så finns det många andra sätt, avslutar skribenten. Moderaterna välkomnar varmt fler förslag som underlättar livet runt om i landets olika delar. Vi vill att hela landet ska hålla ihop. Sänkt bensinskatt är en pusselbit i detta.

Elisabeth Svantesson (M)

Riksdagsledamot Örebro län

Amanda Lindgren (M)

Distriktsordförande MUF Örebro län

Läs även insändaren som besvaras:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.