Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för bredband i Granbergsdal: ”Blir både upprörd och förbannad”

Publicerad:
Ola Karlsson, oppositionsråd för Moderaterna i Örebro län.
Ola Karlsson, oppositionsråd för Moderaterna i Örebro län. Foto: TT / Svenskt ambulansflyg

Granbergsdalsbon, och tillika Moderaternas oppositionsråd i Region Örebro län, Ola Karlsson, är upprörd över att Länsstyrelsen försöker sätta stopp för en bredbandsutbyggnad vid Trösälven.

– Jag tycker det är jättekonstigt att de går emot ett statligt beslut på det här sättet.

Trösälven Södra är tänkt att sträcka sig från Granåsen till Kvarntorpet.
Trösälven Södra är tänkt att sträcka sig från Granåsen till Kvarntorpet. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

Länsstyrelsen vill inrätta ett naturreservat utmed Trösälven som sträcker sig från Granåsen upp till Kvarntorpet och Fiskbo. Reservatet föreslås döpas till Trösälven Södra och är tänkt att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer, skydda, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter samt tillgodose behov av områden för friluftsliv.

I förslaget, daterat i september, hänvisas till sjunde kapitlet i miljöbarken där det står specificerat att det är ”förbjudet att dra fram ny mark- eller luftledning eller gräva ner befintlig luftledning”. Vidare står också att läsa att ”syftet ska uppnås genom att området undantas från all form av exploatering, vattenbruk, skogsbruk och rationellt jordbruk”.

– Detta innebär att man inför förbud mot fiberbyggnad. Vi är nio hushåll som berörs av detta och jag tycker det är jättekonstigt att staten både säger att alla ska ha bredband och att man sedan sätter in ett förbud mot det här i området, säger Karlsson.

Delar i två

Trösälven sträcker sig från Timsbron och rakt norrut, upp till Loka.

– Tanken är att det skall bli reservat på en stor del av den här sträckan så i princip kommer det skära av kommunen i två delar. Just nu håller kommunens bredbandsbolag på att projektera fiber och i deras plan ingår det fiber i det här området så det påverkar ju deras plan om det blir ett förbud.

Kommunens energibolag är Karlskoga energi och miljö och de har meddelat att de planerat att koppla in fiber någon gång under 2022.

– De har börjat gräva på andra delar och jag tror att planen är att det skall kopplas in här någon gång under nästa höst. Risken är att förbudet går igenom innan de hinner gräva och det vore högst olyckligt.

Lång kamp

Om förbudet skulle införas innan utbyggnad hinner ske finns en möjlighet till att söka dispens. Detta kan dock innebära en lång och kostsam process.

– Det finns en möjlighet att söka dispens från Länsstyrelsen men man kan ju ändå tycka att det är rätt korkat att införa ett förbud när det finns ett beslut på riksplan som säger att hela landet skall få tillgång till det. En ansökan om dispens blir både dyrt och krångligt.

Som avslutning pekar Karlsson på att det inte enbart handlar om framtida möjlighet utan även på de år som isåfall skulle gått förlorade innan beslutet fattades.

– Jag blir både upprörd och förbannad när jag läser det här efter att vi kämpat i flera år för att få fiber.

Artikeltaggar

BredbandGranbergsdalKarlskogaLänsstyrelsenOla KarlssonSamhälleTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.