Till Minne av Karl-Axel Karlsson

Familj
PUBLICERAD:
Örebro-Kurirens mångårige politiske redaktör Karl-Axel Karlsson, Örebro, har avlidit i en ålder av 91 år.

Han sörjes närmast av hustrun Barbro, döttrarna Lena och Katarina med familjer.

Det glesnar i leden av profiler ur folkhemsgenerationen. Karl Axel Karlsson har släppt taget om den röda fanan. Han föddes i Laxå under den ekonomiska krisens 1930-tal. De värderingar som då formade människorna var rättvisa, gemenskap och drömmen om ett bättre samhälle. Värderingar som Karl-Axel bar genom hela livet.

Han gick tidigt med i SSU. Laxå var då en stor järnvägsknut, och Karl-Axel började vid järnvägen. En arbetsuppgift var att slå gräset längs banvallarna. Det gav erfarenheter som han med temperament och färg berättade om som krönikör.

Karl-Axel var skrivglad och lämnade in notiser till Kuriren i Laxå. Han valde likt många kamrater att gå på Brunnsvik. Där mognade intresset för sociala frågor. 1957 flyttade han och Barbro till Solna och förestod en av de ungdomsgårdar som då växte fram.

Han erbjöds 1959 att bli platsredaktör för Kuriren i Degerfors. Ett brukssamhälle där folkhemstanken präglade livet. Journalistisk var det högkonjunktur. Degerfors med spelare som Heineman och Grip hade framgångar. Bruket gick för högtryck. Musikfamiljer som Nils Landgrens och Benny Lawins fyllde folkparkerna.

Karl-Axels tidningsliv blev rikt. Skjutjärnsreporten Herbert Söderström var Kurirens chefredaktör i mitten av 1960-talet och Karl-Axel avancerade till platschef i Karlskoga-Degerfors. Till Örebro flyttade han 1971 och blev redaktionssekreterare.

Kuriren förnyade då under Sven O Andersson sin journalistik. Karl-Axel knöts till ledarredaktionen som politisk redaktör. En post han också hade under min tid.

I sitt journalistiska arbete drevs Karl-Axel av samma rättvisepatos som han lärt under bruksåren. Han imponerades inte av överheten eller fina titlar, utan sa med besked ifrån åt alla håll. Under de svåra omstruktureringar som drabbade bruksorterna i Bergslagen blev han en röst för människorna där. Han hade den personkännedomen som en lokaltidning behöver.

1986 reste han och tecknaren EWK på Transsibiriska järnvägen. Det resulterade i en bok.

På Kuriren arbetade Karl-Axel till 1991. Efter det skrev han fackliga historiker, och engagerade sig i OK Alferna där han under några år var ordförande. Han var kassör i Publicistklubben och aktiv i Frimärksklubben.

Nu har Karl-Axel lagt ned pennan i en tid när folkhemstanken behövs som bäst. Dagsverket är betydande, både som tidningsman och folkhemsbärare. Tankarna går till familjen.

Rolf Jansson

Chefredaktör för Kuriren 1980-1988

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.