Hoppa till huvudinnehållet

Tyra och Max fick Lions stipendium

Publicerad:
Tyra Törnqvist och Max Gunnarsson prisades nyliegn av Lions Club för sitt engagemang för barn och ungas fritidssysselsättning.
Tyra Törnqvist och Max Gunnarsson prisades nyliegn av Lions Club för sitt engagemang för barn och ungas fritidssysselsättning. Foto: Kajsa Juslin

Två stipendiater fick nyligen bevis på uppskattning genom Lions Club i Degerfors. Båda för att de jobbar ideellt för barn och ungdomars fritidssysselsättning. Den ena för sitt engagemang i innebandy och den andra för engagemang med aktiviteter för små barn.

Det är rejäla summor i årets stipendier till ledare eller ungdomar som varit framgångsrika inom idrott, från Lions Club. Stipendiaterna får 10 000 kronor var.

– Det möjliggjordes helt genom våra sponsorer, säger PR-mannen för Lions, Stefan Fejes och radar upp fem företag som varit med och sponsrat Lions under året. Förutom stipendier har sponsringen också gjort att de kunnat stödja forskning kring barncancer och barndiabetes, hjälpt personer med funktionsvariation samt ett hälsoprojekt i Somalia.

Vad gäller stipendierna som nyligen delades ut så gick de alltså till ungdomar som jobbar med andra barn och ungdomar.

– Vem som helst, föreningar eller privatpersoner, får skicka in förslag på ungdomar som man tycker gjort något de bör premieras för. Sen har vi möte och väljer ut stipendiater, säger Fejes.

Engagerad

Den ena stipendiaten är 22-åriga Tyra Törnqvist, som funnits med i Degerfors Innebandyklubb som spelare sedan sju års ålder och som spelar än samt att hon leder flicklaget 06-07.

Enligt motiveringen i nomineringen så gick hon in som ledare för knattebandyn redan som 13-åring och har också haft en rad andra uppdrag i föreningen, bland annat som domaransvarig för föreningsdomarna och handledare för nya domare, ansvarig för säsongsavslutning. Hon har även visat stort engagemang för klubbens arbete, inte minst i uppdrag som klubben haft för att få in pengar.

När hon inte spelar eller tränar innebandy jobbar hon på ett byggsnickeri i Kristinehamn.

– Det var jättekul att få nånting tillbaka, jag har kämpat ganska länge för flicklaget som innebandytränare och jag kommer fortsätta träna dem, ja även att spela själv, säger Törnqvist i en kommentar till stipendiet.

Vad hon ska göra för prissumman har hon inte bestämt.

– Men jag ska göra nåt för mig själv i alla fall, spara eller hitta på nåt roligt, säger hon.

Barngympa

Max Gunnarsson är den andra stipendiaten. Han är 30 år och flyttade för några år sedan tillbaka till Svartå, där han växte upp och han pluggar till energiingenjör, på distans. Vad han ska göra med stipendiesumman har han ännu inte bestämt.

Sedan ett par-tre år leder Gunnarsson gympaaktiviteter för barn i åldern 1-5 år, genom Svartå föräldraförening i ett samarbete med Svartå IF.

Enligt motiveringen är han mycket social och har en härlig förmåga att få kontakt med ungdomarna, han är vidare mycket uppskattad av såväl föräldrar som representanter för Svartå IF.

På frågan om det är traditionell gymnastik eller bollsport, svarar han att det är mer hinderbana men om barnen känner för att spela boll så får de göra även det, det är ganska fritt.

– När jag växte upp fanns andra sportaktiviteter för barn, vi hade innebandy, fotboll och handboll, säger han och då han fick veta att han fick stipendiet blev han både glad och överraskad.

Bror Håkansson, president i Lions Club Degerfors, delar ut stipendierna till Tyra Törnqvist och Max Gunnarsson.
Bror Håkansson, president i Lions Club Degerfors, delar ut stipendierna till Tyra Törnqvist och Max Gunnarsson. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

Bror HåkanssonDegerforsDegerfors IBKLionsSamhälleStefan FejesSvartå IFTyra Törnqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.