Viktig information i katastrofal förpackning

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten anser att det är viktigt att jobba med barns trygghet på nätet – men på ett bättre sätt än Nätpolarna gör.
Foto: Erik Nylander/TT
Som medborgare i Karlskoga kommun och lärare i grundskolan blev jag positivt överraskad när jag fick höra talas om storsatsningen på barn och ungdomars trygghet på nätet, Nätpolarna.

I våras fick jag i egenskap av lärare för första gången en inblick i detta projekt när mina elever fick en enkät att fylla i. Till min bedrövelse var den fruktansvärt opedagogiskt utformad. Mina elever förstod knappt en enda fråga och jag ifrågasätter verkligen hur stor nytta denna enkät verkligen kan ha gjort. Om de svarande inte förstår frågorna kan man verkligen ifrågasätta hur pålitliga svaren är. Trots detta hoppades jag att det skulle bli bättre, och att projektledarna skulle ta till sig av feedbacken att de sköt långt över huvudet på målgruppen.

Denna vecka var det då dags för den stora temaveckan. Två timmars livesändning för alla elever i åk 3-9. Under livesändningen varvas en direktsändning med några vuxna som sitter i soffor och pratar med filmer där en expert sitter och blir intervjuad. Till min stora bedrövelse var detta minst lika opedagogiskt som enkäten. Mina elever kämpade sig igenom dessa timmar. Efteråt får jag kommentarer som “jag fattade ingenting“, och när jag ber eleverna försöka sammanfatta vad de har fått höra under dagen kunde knappt någon ge ett enda exempel. Hela förmiddagen är helt enkelt fruktansvärt opedagogiskt utformad. Projektledarna verkar helt enkelt inte ha någon som helst inblick i hur elever i låg- och mellanstadiet fungerar, samt hur de lär sig och tar till sig information. Det finns ingen som helst fingertoppskänsla här.

Man hade kunnat se detta som två bortkastade timmar under en skoldag, och sedan enkelt vända blad och gå vidare med skoldagen. Men när man även vet om att flera miljoner av våra skattepengar har gått till detta projekt kan man inte bli annat än bedrövad. Dessa pengar hade gjort mycket större nytta i skolan. Om man nu ska genomföra ett sånt här projekt så bör man i alla fall ha med en pedagog, någon som förstår hur dessa barn fungerar. Missförstå mig rätt, barns trygghet på nätet är viktig, och innehållet under denna dagen är också viktig. Men förpackningen är rent bedrövlig. Gör om och gör rätt!

Bedrövad lärare och skattebetalare

Läs även svaret på insändaren:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.