Hoppa till huvudinnehållet

Lindberg: ”Jag har inte överklagat äldreboendet för det behövs”

Publicerad:
Foto: Roger Gleisner

Orsaken till att Rolf Lindberg valde att överklaga är att han anser att äldreboendet får finansiera bostadsbygget på Katrinedalstomten som avtalet nu är utformat. Och dessutom menar han att affären har gjorts i fel ordning.

Juridisk process gav paus för bygge av nytt vårdboende

Rolf Lindberg som överklagat beslutet är socialdemokrat och har tidigare bland annat varit ordförande i Karlskogahem. Han säger dock att gjort överklagandet som privatperson. Anledningarna till att han gav sig in i processen är flera, bland annat menar han att boendet skulle kunnat stått klart idag om upphandlingen gått rätt till.

– Det togs ett beslut i fullmäktige där äldreboendet ska finansiera ett bygge på centrumstråket. Det betyder att kommunen betalar Peab för att bygga ett bostadsrättshus och det är det jag överklagat, säger Rolf Lindberg och fortsätter:

– Hade man gjort en ordentlig upphandling hade vårdboendet varit byggt vid det här laget.

Bryter mot lagen

Lindberg säger att de fall kommunen hänvisar till där man först gör upp om en affär och därefter går igenom formaliteterna hur man ska få igenom bygget och kunna betala för det är ett lagbrott.

– Det gör man alltså i efterhand och då tycker jag att man bryter mot lagen.

Hur menar du att äldreboendet finansierar bostadshuset?

– Först ska kommunen handla upp om bygget och så säljer man det till Peab som då hyr ut till kommunen. Den hyran är redan fastställd och sen finansierar den hyran delvis bygget av bostadsrätterna.

Dessutom menar Lindberg att man fullständigt avvikit från planen som togs från början.

– Det fanns att man skulle kunna bygga ett hus på centrumstråket där man lägger ett äldreboende på våningarna ovanför. Men här bygger man alltså ett äldreboende fyra kilometer därifrån.

Vem är den stora vinnaren på förslaget som ligger nu?

– Ja, går det igenom så som man har tänkt sig så är den stora vinnaren Peab och det är våra skattepengar som används. Och går det inte igenom så får man börja om och göra en upphandling som man brukar göra. Jag hoppas att det blir så, men jag är inte säker.

Äldreboendet behövs

Drömscenariot för Rolf, och enligt honom det bästa för kommuninvånarna i Karlskoga, är att han ska vinna sin överklagan och sen ska äldreboendet upphandlas enligt ordinarie rutin.

– Sen får man finansiera bostadsrätterna på vanligt sätt, säger Lindberg och tillägger:

– Jag har inte överklagat äldreboendet för det behövs.

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenKammarrättenKarlskogaNyheterÖverklagandenPolitikVårdboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.