Hoppa till huvudinnehållet

Öppna spjäll när biskopen mötte nya kyrkoherden

Publicerad:
Här är biskop Sören Dalevi påväg in till Degerfors kyrka med nya tillförordnade kyrkoherden Monica Mannberg vid sin sida. Med på mötet var även Charlotte Klingeström från Karlstads stift samt kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S).
Här är biskop Sören Dalevi påväg in till Degerfors kyrka med nya tillförordnade kyrkoherden Monica Mannberg vid sin sida. Med på mötet var även Charlotte Klingeström från Karlstads stift samt kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S). Foto: Kajsa Juslin

Björneborgssonen, biskop Sören Dalevi, besökte nya tillförordnade kyrkoherden Monica Mannberg i Degerfors på måndagen. Och det var inget överdrivet pompa och ståt. Snarare ett ärligt samtal om församlingens verklighet en vanlig måndag i oktober, om än inte grå.

Om vi ska vara formella i två meningar, var mötet en del av stiftets program för kyrkoherdeskiftet, som för Degerfors- och Nysundsförsamling ägde rum i februari. Normalt besöker biskopen en ny kyrkoherde några månader efter tillsättandet, men pandemin gjorde det omöjligt för en fysisk träff.

– Jag vill ut och träffa människor fysiskt.

Det utbrast en glad Sören Dalevi, när han tog de cirka 50 stegen från församlingshemmet till kyrkan i Degerfors ihop med stiftets HR-ansvariga Charlotte Klingestad, huvudpersonen Monica Mannberg och kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S).

Ärlighet

– Som biskop är du ofta med vid de festliga sammanhangen där alla är vänliga och positivt inställda. Därför är det oerhört viktigt att höra och se verkligheten, hur det är i församlingen en vanlig vardag. Att man ärligt berättar om det som är jobbigt i församlingen och likaså berättar om glädjeämnena som finns.

Biskopen diskuterade bland annat med en av eldsjälarna i Nysund, Sylvia Landgren.
Biskopen diskuterade bland annat med en av eldsjälarna i Nysund, Sylvia Landgren. Foto: Kajsa Juslin

Församlingen har inte de enklaste förutsättningarna med dubbla uppsättningar församlingshem, kyrkogårdar och kyrkor.

– Degerfors och Nysund har olika kulturer och förutsättningar. Enklaste jämförelsen är bruksandan. I Nysund engagerar man sig själv, där är de förtroendevalda med i det mesta som händer bygden och i Degerfors har det historiskt varit mer bruksanda. Jag vill att vi ska föras samman till en enad församling, säger Monica Mannberg, som är tillförordnad tills hon utbildat sig till kyrkoherde.

Församlingsborna

Hennes första nio månader beskriver hon som ganska tuffa, på grund av pandemin och dess restriktioner.

– Jag har känt mig ganska ensam i mina beslut. Jag vill ta beslut i dialog med församlingsborna men det har inte varit möjligt i den utsträckning jag velat. Därför känns det trevligt att vår biskop är här och stöttar, fortsätter hon.

Biskop Sören Dalevi är född och uppväxt i grannbyn Björneborg och hans bror Stefan Dalevi är kyrkoherde i Kristinehamn sedan ett antal år tillbaka.
Biskop Sören Dalevi är född och uppväxt i grannbyn Björneborg och hans bror Stefan Dalevi är kyrkoherde i Kristinehamn sedan ett antal år tillbaka. Foto: Kajsa Juslin

Inget kyrkspråk

Mannberg känner att församlingens organisation behöver ändras för att bli mer öppen för allmänheten.

– För att bli en öppen församling bör vi inte använda det kyrkiska språket i det vi gör. Svenska kyrkan är till för folket och en av mina deviser har jag lånat från Kungen, "För Degerfors i tiden". Öppenhet handlar om att göra trösklarna till kyrkorna så låga att den inte längre finns för någon. Steg på vägen dit kan vara en regnbågsmässa och kostnadsfria dopkalas, som vi satsat på i höst.

Sören Dalevi och Monica Mannberg
Sören Dalevi och Monica Mannberg Foto: Kajsa Juslin

Sinnesro på gudstjänster

Hon håller hårt på att nattvarden ska vara av druvjuice och inte vin för att alla ska känna sig välkomna till gudstjänsterna. De traditionella gudstjänsterna har för övrigt fått alternativ i sinnesro-gudstjänster.

– Vi har även valt att lägga in en sinnesrobön i varje traditionell gudstjänst. Det är en liten grej, men betyder så mycket. Man måste klara av att hålla flera saker i huvudet, aldrig stelna till, säger Mannberg.

Över 70 procent av invånarna i landskapet Värmland är medlemmar i Svenska kyrkan. Karlstad stift sticker därmed ut bland övriga stift i landet med sådan hög tillhörighet.

– Hemligheten är att vi som stift tagit rätt vägval tidigt, som jag ser det. Exempelvis sa man tidigt ja till kvinnliga präster och vigsel av homosexuella. Det är väldigt få präster i Karlstads stift som skulle säga nej till att gifta ett samkönat par i dag. Svenska kyrkan pratar generellt om att vara till för allmänheten och jag tycker vi varit duktiga på det i många år.

Läs tidigare artiklar:

Sent omsider välkomnades nya kyrkoherdenKyrkoherden från polcirkeln gillar skogen och hårdrock
Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors-Nysunds församlingKarlstads stiftMonica MannbergSamhälleSören DaleviSvartåSvenska kyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.