Hoppa till huvudinnehållet

86-årige Rolfs skiva lockade till dans på vernissage

Publicerad:
Stor glädje när Rolf Ramsenius musik spelade inne på Galleri Maja.
Stor glädje när Rolf Ramsenius musik spelade inne på Galleri Maja. Foto: Kajsa Juslin

Hyresgäster på vårdboenden i Karlskoga har egen utställning i Galleri Maja på Karlskoga bibliotek. Utställningen visar upplevelser som de äldre fått varit med på under året.

Rolf, 86 år, gick in i studion

Under våren och sommaren har ett antal hyresgäster som bor på Karlskogas vårdboende deltagit i projektet ”Det är aldrig försent och bättre sent än aldrig”.

Där har de fått möjlighet att göra något som de länge längtat efter och vissa fall till och med aldrig gjort.

Och de olika uppdragen som aktivitetssamordnaren Nina Bäckman ordnat har innefattat det mesta från att spela in skiva i studio till att göra hemlagade köttbullar och att uppleva Velodromloppet.

Vid alla tillfällen har upplevelserna dokumenterats med bild och text. Nu har allt prydligt ramats in och hängts i Galleri Maja på Karlskoga bibliotek som en egen konstutställning.

Barbro Björklund och Carina Persson minns med glädje hur de tränade hunden Baileys. I dag gick de på vernissage tillsammans.
Barbro Björklund och Carina Persson minns med glädje hur de tränade hunden Baileys. I dag gick de på vernissage tillsammans. Foto: Kajsa Juslin

En av hyresgästerna är Barbro Björklund som under året fyllde 100 år. För henne har rörelse och träning alltid varit en stor del av hennes liv. Träningen har delat plats i Barbros hjärta med kärleken till våra fyrfota vänner.

– Jag har en dragning till djur och särskilt hundar, säger Barbro när tidningen träffar henne på utställningens vernissage under tisdagen.

Även om benen inte längre bär som förr så är aktivitetslusten fortsatt stor och att vara med i projektet tvekade hon aldrig på.

Barbro Björklund och hunden Baileys.
Barbro Björklund och hunden Baileys. Foto: Kajsa Juslin

Tillsammans med hundföraren och undersköterskan Carina Persson fick Barbro hjälpa till med träningen av unghunden Baileys som förbereds för att bli besökshund på vårdboenden. Ett uppdrag hon utfört med glädje.

– Djur ger så mycket till oss människor, men det förstår inte alla, säger Barbro och blir lite känslosam.

– Men vi som har djur förstår, säger Carina Persson och stryker Barbro på armen.

Till vernissagen i Galleri Maja bjöd man förstås in alla deltagare, men även deras anhöriga.

Rolf Ramsenius skiva fanns att spela inne i galleriet.
Rolf Ramsenius skiva fanns att spela inne i galleriet. Foto: Kajsa Juslin

Vid en av tavlorna på väggen beskrevs Rolf Ramsenius dag när han fick spela in en skiva i studio hos Åke Norén. Och för att besökarna även ska få ta del av slutprodukten hade en cd-spelare med Rolfs skiva placerats i lokalen.

Kerstin Fahlander hade tagit med sig sina barn Birgitta Jarl och Olof Fahlander samt Olof särbo Lena Vitak. När kvartetten kom fram till cd-spelaren slog de på musiken som genast fyllde lokalen. Konstgalleriet förvandlades under några minuter till ett dansgolv när Birgitta med mamma Kerstin och Olof med Lena tog några väl valda danssteg.

Kerstin beskrivs som kreativ med ett öga och intresse för konsten. Hennes uppdrag i projektet gick inte helt oväntat i skapandets tecken och då i form av att måla tavlor.

Och för en konstintresserad var det förstås en upplevelse att få åka på vernissage.

– Det är väldigt kul att vara på utställning och det är roligt att få se sig själv också, säger Kerstin.

Birgitta Jarl dansade med sin mamma Kerstin Fahlander när Rolfs skiva spelades på galleriet.
Birgitta Jarl dansade med sin mamma Kerstin Fahlander när Rolfs skiva spelades på galleriet. Foto: Kajsa Juslin

För att inte samla för många samtidigt delades vernissagen upp i två delar, för- och eftermiddag. När alla i respektive vernissage tagit del av det utställningen hade att erbjuda avslutades det med en musikstund där Kerstin Andeby sjöng för deltagarna.

Utställningen på Galleri Maja finns tillgänglig för allmänheten mellan 20 oktober och 19 november.

Artikeltaggar

Åke NorénCarina PerssonKarlskogaKerstin AndebyNina BäckmanVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.