Hoppa till huvudinnehållet

Rikspolischefen på besök: ”Vill ha en rakare linje med samma metoder”

Publicerad:
Rikspolischefen Anders Thornberg besökte under onsdagen både Karlskoga samt Kristinehamn.

Rikspolischef Anders Thornberg gjorde under onsdagen ett besök i både Karlskoga och Kristinehamn. Tanken är att få ta del av lokalpolisens vardag och identifiera de problem som respektive område kämpar med.

  • Anders Thornberg, riskpolischef.
    Anders Thornberg, riskpolischef. Foto: Rickard Reinli
  • Jens Hedenberg, lokalpolisområdeschef.
    Jens Hedenberg, lokalpolisområdeschef. Foto: Rickard Reinli

Thornbergs lokala besök är en del av en tydlig strategi som han implementerade när han tog över sin nuvarande roll.

– Jag har varit rikspolischef i tre och ett halvt år nu och min filosofi är att jag vill träffa alla lokalpolisområden. Vi har totalt 95 stycken i landet och nu har jag träffat drygt 70, efter att jag fick ta en paus under pandemin.

Tanken bakom filosofin är att få en bättre inblick i de utmaningar som polisen möter dagligen.

– Om jag ska kunna fatta strategiska beslut för en myndighet med 35 000 anställda så måste jag förstå den vardag som poliserna har, och de utmaningar de möter. Jag vill höra sanningen så att jag kan fatta välgrundade strategiska beslut, säger Thornberg och fortsätter:

– De senaste åren har det varit en tydlig utveckling mot att, rent internt, prata om polisen som helhet istället för en lokal enhet. Mycket brottslighet går över hela landet och internationella ligor blir alltmer vanligt. Vi vill ha en rakare linje med samma metoder och samma utbildningssystem för att kunna jobba effektivt över områdesgränserna.

Lokal stolthet

På det lokala planet är det två skilda problem som står i fokus, trots att kommunerna gränsar till varandra.

– I Karlskoga och Degerfors är det framförallt narkotikan som är ett stort problem men även mycket bostadsinbrott. Många inbrott handlar dock också om att finansiera inköp av just narkotika så mycket går ändå ihop. I Kristinehamn brottas de mycket med ligor, som även rör sig över större delar av landet så där har de mycket samverkan med andra områden.

– Det man jobbat mycket med i Karlskoga är lokal samverkan, att ta fram gemensamma lägesbilder polis och kommun emellan, vilket gjort att man kunnat jobba på ett effektivare sett från båda sidor. Det jag slås av i både Karlskoga och Kristinehamn är hur stolta många är över att få jobba som polis.

Allvarligt läge

På riksplan går kampen vidare med att få fler att söka till polishögskolan.

– Det går ganska bra. Inte så bra som vi hade önskat men definitivt åt rätt håll. Vi vill att många skall komma till polisyrket och vi har både ändrat i vår antagningsprocess samt applicerat ett större engagemang kring både utbildning och anställning. Sedan måste vi bli ännu bättre på att fånga upp dem som vill jobba som poliser i sin hembygd, och ge dem en anledning till att stanna kvar. Lönerna är fortfarande för låga och det måste ändras.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge där brottsligheten äter sig in i välfärdssamhället och det måste vi få ett stopp på.

Samverkan i fokus

För lokalpolisområdeschef Jens Hedenborg har Thornbergs besök varit uppskattat.

– Det har varit jättenyttigt att få ett sådant besök där vi får chans att både lyssna på-, och ställa frågor till, Anders om visioner och framtid och vad vi som polismyndighet vill uppnå framöver.

Hedenborg trycker också extra på den samverkan som Thornberg nämnde.

– Om vi pratar brottsförebyggande frågor har vi en jättebra extern samverkan. Den samverkan är genuint bra och den skall vi också utveckla. Kort sammanfattat har det varit en jättebra dag.

Artikeltaggar

Anders ThornbergBrott & blåljusDegerforsJens HedenborgKarlskogaKristinehamnPolisenSamhälleSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.