Hoppa till huvudinnehållet

Bröllopsbilder från 150 år visas på utställning: ”Spännande hur modet växlat”

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se

En utställning med bröllopsbilder från trakten under mer än 150 år visas nu i helgen på bygdegården i Södra Råda.

Lennart och Anita Ericson har lagt ner ett omfattande arbete på att samla bröllopsbilder från Södra Råda till utställningen.
Lennart och Anita Ericson har lagt ner ett omfattande arbete på att samla bröllopsbilder från Södra Råda till utställningen. Foto: Per Claesson

På lördag och söndag 23-24 oktober visas en utställning med bilder från 460 bröllop, från 1866 och fram till våra dagar, med anknytning till Södra Råda.

Anita Ericson har, tillsammans med sin man Lennart, samlat ihop ett stort antal bilder på brudpar från Södra Råda-trakten.

– Jag började med gamla klasskamrater och samlade in bilder. Jag tänkte att det skulle bli en liten utställning med 100 eller högst 200 bilder. Så blev det 460 bilder istället, berättar Anita Ericson.

Även en bild från Anita och Lennarts bröllop 1969 finns med. Samtliga brudpar på utställningen har någon form av koppling till Södra Råda. Den äldsta bilden är från 1866.

Det har varit ett omfattande arbete att samla ihop bröllopsbilder från Södra Råda-trakten. Anita och Lennart Ericson tittar på några av de många bilderna de fått in.
Det har varit ett omfattande arbete att samla ihop bröllopsbilder från Södra Råda-trakten. Anita och Lennart Ericson tittar på några av de många bilderna de fått in. Foto: Per Claesson

Det ingår också ett flertal bilder på bröllop som hållits i USA. Många emigrerade från Södra Råda till Amerika.

Arbetet med att samla in bröllopsbilder har varit väldigt socialt och de har fått lära känna många människor.

– Vi har haft mycket fina stunder tillsammans och många samtal kring det här, det har blivit mycket kaffe och fika, säger Anita Ericson.

Förutom att visas vid utställningen i helgen har även bröllopsbilderna samlats i ett fotoalbum som kommer att finnas i hembygdsgården framgent.

– Det också var varit spännande att se hur modet har växlat. På de äldsta bilderna var bruden svartklädd, det höll i till ungefär 1912-1915, säger Anita Ericson.

Hon påpekar att den svarta brudklänningen var mer användbar även i andra sammanhang jämfört med den vita brudklänningen som kom sedan. Den svarta klänningen kunde användas även till andra fester och vid begravningar.

 • Anita och Lennart Ericson vid äldre bilder som visas på utställningen.
  Anita och Lennart Ericson vid äldre bilder som visas på utställningen. Foto: Per Claesson
 • Även bilder från bröllop i USA som skett efter migration från Södra Råda finns med på utställningen.
  Även bilder från bröllop i USA som skett efter migration från Södra Råda finns med på utställningen. Foto: Per Claesson
 • Vissa lokala brudkronor visas på utställningen. En tanke var att visa även kyrkornas egna brudkronor, men man fick nöja sig med bilder på dessa brudkronor.
  Vissa lokala brudkronor visas på utställningen. En tanke var att visa även kyrkornas egna brudkronor, men man fick nöja sig med bilder på dessa brudkronor. Foto: Per Claesson
 • En bröllopsbild från Anita och Lennart Ericsons egna bröllop visas också på utställningen.
  En bröllopsbild från Anita och Lennart Ericsons egna bröllop visas också på utställningen. Foto: Per Claesson
 • Lennart Ericson sätter upp en av alla bröllopsbilder på en skärmvägg inför utställningen. Utställningen stöds av Gullspångs kommun.
  Lennart Ericson sätter upp en av alla bröllopsbilder på en skärmvägg inför utställningen. Utställningen stöds av Gullspångs kommun. Foto: Per Claesson

På utställningen kommer även ett 20-tal brudklänningar att visas liksom smycken och andra föremål med anknytning till bröllop. Gunilla Broholm har hållit i detta och klätt upp skyltdockor i kläder för bröllop.

Det kommer även att bjudas på lite festligare förtäring i samband med utställningen.

Här ses ett par brudklänningar som kommer att visas på utställningen.
Här ses ett par brudklänningar som kommer att visas på utställningen.

Anita och Lennart Ericson har gjort arbetet kring bröllopsbilderna inom hembygdsföreningen, men utställningen kommer alltså att visas i den rymligare bygdegården. Föreningarna har samarbetat nära för att få till utställningen.

– Det är också som ett litet äktenskap mellan hembygdsgården och bygdegården, eller åtminstone ett frieri, säger Anita Ericson och skrattar.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilModeSödra RådaVigslar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.