Hoppa till huvudinnehållet

Ett lyft för Kunskapens hus: ”Vi har uppåt 70 studenter”

Publicerad:
Mattias Simonsson och Anki Ferm i Kunskapens hus tv-studio. Huset har stor bredd och fylls snart med nya utbildningar.
Mattias Simonsson och Anki Ferm i Kunskapens hus tv-studio. Huset har stor bredd och fylls snart med nya utbildningar. Foto: Christoffer Tuulik

Kunskapens hus i Karlskoga fylls med nya utbildningar och fler studenter. Nyligen skrevs avtal med Karlstads universitet för fler starter av förskollärarlärarutbildningen i Karlskoga och till våren kan en helt ny utbildningsform för nyanlända ta form.

Karlstads universitet fattade nyligen beslut om att starta ännu en omgång av förskollärarutbildningen på distans förlagd i Karlskoga år 2023. Utbildningen har precis som grundlärarutbildningen startat flera gånger om i Karlskoga.

Utbildningarna genomförs på distans via Lärcentrum, som har sina lokaler i Kunskapens hus i gamla tingshuset, och sker i samarbete med Karlskoga kommun.

– Karlskogabor har sedan 90-talet kunnat utbilda sig till lärare på Karlstads universitet utan att behöva flytta eller pendla till Karlstad. Kommunen har under många år haft ett samarbete med universitet kring utbildningen och erbjuder studenterna praktik i våra skolverksamheter. Vi tillhandahåller också lokaler med modern telebildsteknik, som gör det möjligt att följa en lektion på annan ort, som om du var på plats där. Det är ett säkrare system än exempelvis videosamtal via plattformar som Teams eller Zoom, säger Mattias Simonsson, administrativ chef på Vuxnas lärande.

Här testar Mattias Simonsson och Anki Ferm telebild-tekniken på Lärcentrum i Kunskapens hus.
Här testar Mattias Simonsson och Anki Ferm telebild-tekniken på Lärcentrum i Kunskapens hus. Foto: Christoffer Tuulik

70-tal studenter

Anki Ferm som är samordnare på Kunskapens hus, har själv studerat grundlärarprogrammet genom Lärcentrum för ett antal år sedan. Hon framhåller att intresset för lärarutbildningarna i Karlskoga ökat de senaste åren.

– När jag studerade här själv var vi inte särskilt många, i dag har vi uppåt 70 studenter. Många som studerar till lärare här har redan jobbat inom skolverksamheterna i kommunen. En del fortsätter också jobba parallellt under utbildningen, säger Anki Ferm.

Gemenskap

Även om pandemin förändrar synen på såväl utbildning som arbete hemifrån, alltså på distans, finns behovet av Lärcentrum kvar.

– Här finns en social gemenskap och stora lokaler lämpade just för distansundervisning. Det är heller inte enbart lärarutbildningarna man kan studera på distans via Lärcentrum. Det går också att genomföra tentamen mot andra universitet runt om i landet, fortsätter hon.

Mattias Simonsson och Anki Ferm.
Mattias Simonsson och Anki Ferm. Foto: Christoffer Tuulik

SFI och praktik

Förutom Lärcentrum inhyser Kunskapens hus även lokaler för Vuxnas lärande och dess yrkesvuxutbildning till barnskötare. En utbildning som planerar att starta igen i februari med ett utökat antal utbildningsplatser.

Framåt våren planeras också en helt ny utbildningsform för nyanlända i Kunskapens hus.

– De som läser på SFI, alltså svenska för invandrare ska kunna kombinera sina studier i svenska med utbildningspraktik inom kommunens förvaltningar. De kan exempelvis bli servicemedarbetare inom socialförvaltningen och ha sysslor som mat och städ i våra verksamheter. Utbildningen sker i samarbete med Kompetensförsörjningsenheten inom socialförvaltningen.

Video och ljud

Kunskapens hus har också utrustats med en tv- och ljudstudio där det såväl finns så kallade greenscreen-väggar som ljudisolerade bås för ljudinspelning.

– Ett av uppdragen inom Vuxnas lärande i Kunskapens hus är att stötta kring e-lärande. Det kan handla om att utbilda personal i digitalt lärande. Vi ska vara ett stöd inom teknik och teknisk pedagogik för kommunens anställda men även Region Örebro län. Här kan vi göra utbildningsinnehåll digitalt genom ljud och bild. Vi kan sända live via internet eller spela in olika saker. Vi har arbetat mycket med socialförvaltningen den senaste tiden för att förenkla för kommunens invånare. Ett exempel är en instruktionsfilm om hur man söker försörjningsstöd, säger Mattias Simonsson.

Anki Ferm i studion.
Anki Ferm i studion. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenKarlskogaKarlskoga kommun (org)Karlstads universitetKunskapens husLärareLärcentrum i KarlskogaSkola och utbildningSkolförvaltningenVuxnas lärande

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.