Insändare: Företagsstöd och uppföljning av stödens effekt

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Moderaterna håller hårt i plånboken med skattebetalarnas pengar”
Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna och oppositionen i riksdagen står bakom propositionen om att företagsstöd för företag drabbade av pandemin ska finnas även efter nyår, samt att man har rätt till omprövning efter avslag på stöd för diverse småfel.

För att förhindra konkurser, stödsystemet måste fungera optimalt även när pandemin är på väg att klinga av. Vi har riksdagsmajoritet för en utvärdering av effekten av de 400 miljarder kronor som staten satsat i stöd under pandemin.

Vi har drabbats av den värsta pandemin vi sett i landet sedan spanska sjukan, för hundra år sedan. När vi från moderater i slutet av februari 2020, insåg att pandemin skulle drabba världen, arbetade vi intensivt fram förslag. För att rädda inte bara liv och undvika sjukdom, utan också rädda våra jobb, företag och vår ekonomi.

Moderaterna håller hårt i plånboken med skattebetalarnas pengar. Det är viktigt att spara i ladorna till svåra tider, då ska staten finnas med mjuka krockkuddar. Det är till stor del våra förslag som använts i hanteringen av pandemin. Först skulle bara uppskov med skatt och lån till företagen finnas med i verktygslådan från regeringen. Sedan har företagsstöd på olika sätt införts, de stora företagen fick stöd först. De fick inte material till sina fabriker utan tvingades permittera. Men först efter hårda påtryckningar, gav regeringen 9 november 2020 omsättningsstöd till enskilda näringsidkare, som många är de hårdast drabbade, taxichaufförer, affärer, restauranger och frisörer med flera.

Kritik finns att stöden kommit för sent, att handläggningstiderna varit för långa och att småfel i ansökan inneburit att stöden uteblivit. Vi samlade därför en majoritet i Riksdagens före sommaren för att reda bot på ”småfel” samt att förhindra att stöden missbrukades. Ny brottsrubricering om brott mot regelverket i korttidsstödet kom också på plats, en viktig pusselbit.

Alla statliga utbetalningar måste betalas via att driva in skatt. Under pandemin har 400 miljarder kronor av skattemedel betalat ut. Massiva skattehöjningar som redan finns på exempelvis på bensin och återinförda fastighetsskatter och arvsskatter som Socialdemokraterna signalerar är ingen lösning. Bara genom att nogsamt ta ansvar både för utbetalningar och uppföljningar tar vi ansvar för Sverige!

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (M)

Ledamot Näringsutskottet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.