Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtat SM-guld för Karlskogalöftet: ”Så jäkla skönt”

Publicerad:
Viktor Heiche med guldmedaljen från diplom-SM i Heby. SM-guldet är BK Avances blott andra någonsin: ”Det gör det ännu lite bättre, kanske. Det är kul, jag tror det kommer bli många fler nu”, säger Viktor med ett leende. Foto: Dennis Pavlovic

Mästerskapet sköts upp två gånger om, men Viktor Heiche tappade aldrig fokus. I söndags blev han – till slut – svensk mästare i diplomboxning.

– Det tog tid, men det var värt det, säger Viktor med ett leende.

Annorlunda uppladdning inför tilltänkta SM-guldet för Viktor

Viktor Heiche, 15, tog brons i diplom-SM 2020.

Framgången är sällsynt för Karlskogaklubben BK Avance, som ramade in en bronsbild och satte upp en tavla på väggen i klubblokalen.

Huvudpersonen själv var trots detta långt från helnöjd med sin insats.

– När vi hängde upp tavlan sa han "det där betyder ingenting – nästa gång ska jag ha en guldmedalj", säger Mikael Appelbring, tränare och en av de drivande krafterna i klubben, med ett skratt.

Viktor började träna ännu mer målmedvetet och kände sig redo i både januari och mars 2021, men mästerskapet sköts upp två gånger om med anledning av corona.

– Det låg i luften efter mars, vi visste inte om det skulle bli av över huvud taget. Men under sommaren kom de ut med att de skulle försöka igen i oktober och den här gången gick det.

”Var ganska livad”

Efter 2–1 mot Maximilliam Nygård (IF Linnea) och 2–1 mot Ludde Emard (Höllvikens BK) var han vid drömmarnas mål, final mot Abdi Subayr från AIK Boxningsförening.

Väl där visade Viktor, som tävlade i 63-kilosklassen, att han sannerligen hade väntat tillräckligt.

– Finalen var ganska livad. Det var en av de sista matcherna så det var mycket folk runt omkring, många som kollade. Det var en riktigt rolig match. Det var en tuff kille jag mötte, men det gick ju bra ändå.

Domarpoängen blev 3–0 och Viktor kunde skrika ut sin glädje.

– Det kändes så jäkla skönt. "Äntligen, allt slit har lönat sig". Det tog lång tid, men till slut gick det, säger han med ett skratt.

Stark frammarsch

BK Avance låg nere för räkning för drygt fem år sedan, med ekonomiska problem och en obefintlig tävlingsverksamhet.

Viktor Heiches SM-guld, föreningens andra någonsin, var kronan på verket för de senaste årens starka frammarsch.

Föreningen har ett 70-tal medlemmar i dag och har tränaren och eldsjälen Jose Nilsson att tacka för mycket.

– Det är är riktigt stort får jag säga. Förutom OS är SM det största man kan vinna i Sverige. Det här kommer göra att ännu fler vill komma hit och träna, när de ser att vi har en SM-guldmedaljör. Det är en sporre för hela klubben, riktigt roligt, säger Nilsson.

– Landslaget skulle vara roligt för honom.

Tror på fler SM-guld

Mikael Appelbring konstaterar att Viktor Heiche är en man som håller vad han lovar och får nu bereda plats för en ny tavla.

Och ännu fler kommer det bli framöver, tror Viktor Heiche.

– Vi har många sjukt bra talanger som jag tror kommer bli väldigt bra. Vi har några stycken som, om de får chansen, också kan se till att få SM-guld. Det kommer nog bara bli fler nu.

SM-finalen var Viktor Heiches sista match som diplomboxare.

– Nästa mål blir att jobba upp mig inom amatörboxningen. Se till att få matchvana där och gå många matcher. Tanken är att gå SM där nästa år. Det är planen jag har ritat upp i alla fall, men vi får se. Jag hoppas på det.

Och du själv vill också ta fler SM-guld?

– Ja, ja – absolut. Det ska bli många fler, säger Viktor med ett leende.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Det är väl att fortsätta boxas liksom och bli ännu bättre, tills jag till slut kan försörja mig på det här. Mitt mål är att bli världsmästare i proffsboxning, absolut. Det är det jag vill göra och det kommer jag försöka med.

Fotnot: Soran Demir tog BK Avances första SM-guld i just diplomboxning 2008, enligt tidningens arkiv.

Viktor Heiche tillsammans med sina tränare Mikael Appelbring, Jose Nilsson och Khamzat Jaragijev. I bakgrunden ses även den nämnda tavlan från Viktors SM-brons 2020.
Viktor Heiche tillsammans med sina tränare Mikael Appelbring, Jose Nilsson och Khamzat Jaragijev. I bakgrunden ses även den nämnda tavlan från Viktors SM-brons 2020. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningJose NilssonKarlbergshallenKarlskogaMikael AppelbringViktor Heiche

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.