Hoppa till huvudinnehållet

Jonsson och tjurarna besöktes av rikspolitiker: "Mer orolig nu än efter torkan"

Publicerad:
Riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) besök var välkommet av såväl degerforspolitikern Birgitta Höijer (C) som Jörgen Jonsson själv. Foto: Christoffer Tuulik

Riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) besökte familjen Jonsson och gården Norra Sirbo, söder om Åtorp, på måndagen. Där fick hon se hur verkligheten ter sig för en köttbonde, som är allt annat än rolig just nu.

– Jag tror många bönder får det tuffare nu än torrsommaren 2018, säger Jörgen Jonsson.

Jörgen Jonsson har just utfodrat sina 180 tjurkalvar, som går i lösdrift inomhus, med spannmål han skördat själv. Regnet vräker ned utanför nya djurstallet, som de byggde 2019.

Riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) traskar därför in med leriga skor men bor själv på en gård utanför Nora, så det är hon inte direkt främmande för. Här vill hon få en inblick i Jörgen Jonssons vardag som egenföretagare på flera ben; köttproduktion, konventionellt lantbruk, maskinstation och entreprenad ut mot andra jordbrukare, kommuner och industri.

Extremt prisrace

– Jag är mycket mer orolig nu, än torrsommaren 2018. Alla bönder kommer inte överleva när det är prisrace på insatsvaror. Trots att svenska bönder aldrig fått så mycket betalt för sitt kött som i år är man mer orolig för röda siffror än på många år. Det fanns en medvetenhet i samhället om att bönderna hade tufft efter torkan, men nu försvinner bönderna i bruset eftersom alla näringar haft det tufft under pandemin, berättar Jörgen Jonsson.

Nästan allt bönderna behöver köpa in har ökat i pris den senaste tiden. Det rekordhöga dieselpriset är naturligtvis en stor post, men det räcker inte där. Energipriserna och foderpriserna har ökat och råvarupriser på gödning har gått upp över hundra procent på ett år.

– Vi betalade cirka tre kronor per kilo förra året och i år kostar det sju kronor per kilo. Det beror på att priset på gas är all time high och att en av råvarorna, Kalium, bryts i Vitryssland där de haft hårda handelsrestriktioner. Det är hemska priser och det känns ostabilt för de flesta i vår näring, säger Jörgen Jonsson, som även är ordförande i den lokala LRF-avdelningen, Nysund.

Vill göra om

Om vi stannar vid dieselpriset gör enbart prisökningarna i år att Jonsson får betala cirka 100 000 kronor mer på årsbasis. Vilhelmsson uttalar sitt stöd, men säger också att hon inte kan göra mycket åt världsmarknadspriset som politiker.

Jonsson tycker dock det är skatternas fel, eftersom världsmarknadspriset på diesel var högre 2012 än i år och då var priset vid pump inte högre än 15 kronor per liter.

– Centerpartiet tycker inte om skattesystemet där man enbart beskattar fordon och dess bränsle. Det handlar om så mycket mer i dag, var och när du kör och på vilka vägar. Därför vill vi göra om skattesystemet och tittar på andra länder. Vi har förstärkt vår budget med flera miljarder till landsbygdsprogrammet. Ett stöd för de som fortfarande behöver använda sig av fossila bränslen till rimliga ersättningar finns, säger Helena Vilhelmsson.

Men det hjälper ju inte bönderna i år?

– Nej, säger Vilhelmsson.

Och fortsätter efter en stunds funderande:

– Om ett lantbruksföretag ställs inför en ekonomisk kris i år på grund av ökade bränslepriser bör landsbygdsrörelsen göra en samlad aktion mot regeringen. Regeringen och riksdagen kan revidera årets budget fram till årsskiftet, det skulle vi applådera för. Men ett initiativ från riksdagens partier om exempelvis en extraändringsbudget hinner knappast få genomslag i år, säger Vilhelmsson.

Läs mer om familjen Jonsson här:

Jörgen Jonsson sa upp sig från sitt heltidsjobb för att satsa på lantbruk

Artikeltaggar

ÅtorpCenterpartietDegerforsJordbrukJörgen JonssonKöttproduktionLantbrukPolitikRiksdagenSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.