Bidragstak drabbar barnen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialdemokraten Britt-Marie Karlsson fortsätter debatten om bidragstak.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svar på insändare ”Moderaterna har reformerna”.

Min insändare om moderaten Anna Danielssons rapport från deras partistämma handlade om M:s beslut att föreslå ett bidragstak. Mina argument mot detta handlar om barnens situation.

I Danielssons svar till mig nämner hon inte med ett enda ord barnen. Det förstår jag, det blir lättare att argumentera för ett bidragstak om man inte behöver tänka på dom som drabbas.

När Ulf Kristersson i partiledardebatten senast valde att exemplifiera ”överutnyttjandet” av bidrag med en sexbarnsfamilj som får barnbidrag och försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) vill jag påpeka att 0,05 procent av de svenska hushållen är sexbarnsfamiljer. Det är knappast seriöst att bygga sin politik på ett så udda exempel. Jag konstaterade också att barnfattigdomen inte är något som verkar intressera Moderaterna. För oss S-kvinnor är barnens möjlighet att växa upp i trygghet en förutsättning för jämställdhet.

Alla som kan arbeta ska arbeta, det har varit och är Arbetarrörelsens mål. En del behöver utbildning och kanske samhällets stöd för att slussas ut på arbetsmarknaden. Men våra trygghetssystem behöver inga tak, det är tvärtom så att taket behöver höjas i vissa fall. Det finns hårda kontroller för a-kassa, sjukförsäkring och försörjningsstöd och alla partier i Riksdagen är överens om att bekämpa bidragsfusk. Moderaterna har inte visat samma intresse för att bekämpa skattefusk, men välkomna i kampen också mot detta brott.

Britt-Marie Karlsson, S-kvinna

Tidigare insändare i ämnet:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.