För första gången ställer Linda Jurmu ut sina verk på hemmaplan

Publicerad:
Linda Jurmu är konstnären som både tecknar och skapar mekaniska skulpturer. Foto: Helena Lundberg

Linda Jurmu är född och uppväxt i Karlskoga. Hon har ägnat hela sitt liv åt konst, men först nu ställer hon ut sina verk för Karlskogaborna.

Redan i unga år var det konstnärsådran som lockade hos Linda Jurmu.

– När jag var yngre gick jag ofta till min mormor för lite lugn och ro. Då målade jag alltid, säger Linda och berättar att hennes mormor har sparat alla teckningar från den tiden och noga skrivit datum på dom.

När det blev dags för gymnasiet valde Linda estetisk linje på Bregårdsskolan och gick där första året. År två och tre valde hon att studera vid Karolinska gymnasiet i Örebro då det var mer nischat åt konst.

Strax efter studenten, vid 20-årsålder, träffar Linda sin blivande man Leo.

Linda beskriver Leo som en riktig Karlskoging och att flytta med Linda när hon blev antagen till Kungliga Konsthögskolan, även kallad Mejan, kändes främmande.

Så Linda flyttade själv till Stockholm för studier. För att dryga ut kassan under studietiden tog hon jobb som fritidsledare, något hon fortfarande jobbar som och hon trivs utmärkt även i den rollen.

Flera av Lindas verk är både estetiska och funktionella.
Flera av Lindas verk är både estetiska och funktionella. Foto: Helena Lundberg

Pendlade

I femton år blev hon kvar i Stockholm där hon varvade sin tid mellan studier, fritidsledarjobbet och att skapa och vara kreativ.

Under den här tiden pendlade Linda och Leo mellan Stockholm och Karlskoga.

Men för fem år sedan blev det aktuellt med husköp, i Karlskoga förstås, och när Linda fick jobb som fritidsledare i Karlskoga beslöt hon sig för att ”komma hem”.

– Jag längtade dessutom hem och var klar med Stockholm. Det är bekvämt att bo i Karlskoga där man har nära till allting, säger Linda.

Precis som i unga år gör Linda teckningar, numera av modell större.

Hon är dessutom konstnär av mekaniska skulpturer vilket kräver betydligt fler förmågor än enbart vara kreativ. Hon svetsar och håller på med träsnideri, hon skulpturer i vax, hon gjuter i tenn och hon har gått en elektronikkurs för att kunna koppla ihop sina verk och få maskineriet att gå runt.

Verken som nu står uppställda i Karlskoga Konsthall är av flera olika material, allt från trä till tenn. Och när de kopplas på sprider det sig ett behagligt dämpat ljud i lokalen.

Eftersom en del verk är rätt stora gjorde hon en modell av konsthallen och planerade i detalj hur hon skulle placera ut sina verk, både de på väggar och de som står på golvet.

– Då kan jag även se hur de passar in i takhöjder och annat, säger Linda.

Mammutträdet på bilden har Linda planterat för två år sedan. Hon tycker detta långlivade träd passar bra in på hennes tema i utställningen.
Mammutträdet på bilden har Linda planterat för två år sedan. Hon tycker detta långlivade träd passar bra in på hennes tema i utställningen. Foto: Helena Lundberg

Lång förberedelse

I ett år har hon förberett sig för den konstutställning som ska ha vernissage i Karlskoga Konsthall på lördag, vilket hon själv ser som en rimlig tid för att förbereda sig när det gäller den här typen av konst.

– Det mesta är gjort inför den här utställningen. Dock inte kranen som ska stå mitt i rummet. Den svetsade jag ihop för tre år sedan och därefter har den utvecklats allteftersom, säger Linda.

Temat hon valt ”Början på något nytt” går som en röd tråd genom hela utställningen. Linda har i sina teckningar suddat ansiktet på samtliga människor, något hon gjort med mening

– Det handlar mycket om vad som kommer efter. När man tänker på människor som inte längre finns med oss så kommer man ofta ihåg detaljer. Det kan vara ett par hängslen, ett klädesplagg eller ett manér, men det är sällan man tänker på hur de såg ut i ansiktet, säger Linda.

Första utställningen

Trots att hon varit verksam konstnär i över tjugo år har hon hittills aldrig haft en utställning av den här kalibern i Karlskoga. Och hon ser mycket fram emot att få dela med sig sin konst till besökarna.

– Det känns jättekul att få ställa ut i den här stora fina lokalen, avslutar Linda.

Med start på lördag kan man ta del av de verk som Linda skapat för sin första utställning i Karlskoga Konsthall. Utställningen kommer sedan finnas att ta del av fram till 28 november.

Efter vernissagen kommer Karlskoga Konsthall i samarbete med Karlskoga konsertförening att ha en Artist Talk med musik när Jonas Folker och Jimmy Lundin står för musikunderhållningen.

Redan kommande vecka när fler Artist Talks inplanerade. På onsdag är det gruppen GPS där Kjell Nytting spelar klarinett, Cecilia Bukavinszky spelar fiol och Tommy Nilsson på dragspel.

På torsdagen kommer gruppen GiWiMi stå för musiken i konsthallen när Mikael Björk spelar kontrabas, Wiggo Öberg på saxofon och Gianni Bonafedi på gitarr.

Linda skapar i många olika material. De verktyg hon har tillgängligt styr i vilket material skulpturen bli.
Linda skapar i många olika material. De verktyg hon har tillgängligt styr i vilket material skulpturen bli. Foto: Helena Lundberg

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga konsthallKonstKonstnärLinda JurmuNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare