Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska frisbeegolfbana bli av i SJ-gropen

Publicerad:
Degerfors kommun är ålagda återställningsåtgärder i SJ-gropen, nu ska man bygga frisbeegolfbana i området.
Degerfors kommun är ålagda återställningsåtgärder i SJ-gropen, nu ska man bygga frisbeegolfbana i området. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det lades på is en tid, men nu tycks det bli av ändå. En frisbeegolfbana ska anläggas i den så kallade SJ-gropen i Degerfors.

Tidigare i år berättade vi att Degerfors kommun beviljats Lona-bidrag, som står för lokala naturvårdssatsningar, för att skapa ett rekreationsområde i den så kallade SJ-gropen.

Kommunen har tidigare från länsstyrelsen fått i uppdrag att genomföra återställningsåtgärder i den gamla SJ- gropen. Serviceförvaltningen tillsammans med bygg- och miljöförvaltningen har tittat på olika åtgärder i området och fann att anläggning av en discgolfbana, eller frisbeegolfbana, skulle vara lämplig.

På is

I samband med ansökte man om Lona-bidrag, som alltså beviljades.

Men då det inte fanns någon konkret plan vid ansökningstillfället menade kommunstyrelsens ordförande att projektet får vänta, få balans i ekonomin var det som skulle prioriteras, varför det lades på is.

– Det har också varit väldigt mycket med Stora Valla i år och allt har haft sin tid, säger servicenämndens ordförande Patrik Renberg (S).

Ställer upp

Nu tycks det dock bli av. Ett medborgarförslag om att bygga en frisbeegolfbana har kommit till kommunen och servicenämnden ställde sig nyligen positiva till att ge förvaltningen i uppdrag att utreda placering och bygga banan.

Degerfors kommun har tidigare beviljats Lona-bidrag för återställningsåtgärder i SJ-gropen, men det är först nu man ska skrida till verket.
Degerfors kommun har tidigare beviljats Lona-bidrag för återställningsåtgärder i SJ-gropen, men det är först nu man ska skrida till verket. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Personen bakom medborgarförslaget åker själv runt i landet och spelar och tror att även andra aktiviteter och butiker i Degerfors kommer att gynnas om en bana byggs. Förslagsställaren har erbjudit sig att tillsammans med några andra ställa upp med tips, råd och planering av själva banan samt med byggande av banan.

Kostnaden för banbygget beräknas till ett par hundratusen kronor och kommunen får bidrag till halva kostnaden.

Kuperad bana

– För några år sen dök frågan om en frisbeegolfbana i Kanadaskogen upp, men de som spelar tycker inte det är roligt med bara platta banor. De menar att då kan de lika gärna stå hemma och måtta mot en korg. Där i SJ-gropen blir det en bana i kuperad terräng, så det blir ganska bra tror jag. Blir det en utmanande bana kan det nog komma folk från hela Sverige och spela, säger Renberg.

– Samtidigt är tanken att man gör i ordning pulkabacken och en grillplats där, säger Renberg vidare. Han nämner också att man diskutera lite runt att också kanske kunna ha en BMX-bana i samma område, men kring det finns inga beslut.

Får bidrag men projektet i SJ-gropen får bero en tid
SJ-gropen har en hel del slänter, delvis igenvuxna, men den kuperade terrängen tror man lämpar sig såväl till frisbeegolf som pulkaåkning.
SJ-gropen har en hel del slänter, delvis igenvuxna, men den kuperade terrängen tror man lämpar sig såväl till frisbeegolf som pulkaåkning. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDiscgolfDiscgolfbanaLona-bidragMedborgarförslagPatrik RenbergPolitikServicenämnden

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.