Erik Elias nekades: Var inte nog mycket "Idol"

Musik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Erik Elias Ekström sjunger "Vem vet" i veckans "Idol", tillsammans med Lisa Ekdahl.
Foto: Jessica Gow
Det är dags för kändisduetter i TV4:s "Idol".
Erik Elias Ekström blev minst sagt chockad när han fick reda på vem han ska dela scen med.

Erik Elias Ekström har tidigare berättat att han har sin egen treenighet i den svenska artistvärlden: Laleh, Annika Norlin och Lisa Ekdahl. Nu ska han sjunga tillsammans med den sistnämnda i veckans fredagsfinal.

– Jag fick reda på det innan det avslöjades i tv. Jag lade mig på golvet, om jag minns rätt, jag blev jätteglad och överväldigad. Lisa Ekdahl är den som har varit min inspiration längst. Hennes röst och texter har varit med mig hela livet, säger han.

Nobbades av juryn

Tillsammans ska de sjunga den klassiska låten "Vem vet" från 1994.

– Jag hoppas mest på att få möta Lisa som människa, att ha samtal kring hennes låtskrivande. Hon har en enormt lång karriär, det är så mycket erfarenhet och kunskaper som jag hoppas att hon får chans att delge, säger Erik Elias Ekström.

Den 29-årige "Idol"-deltagaren har alltid hållit på med musik, men det var först i vuxen ålder som han började skriva låtar.

– Så länge jag kan minnas har jag haft musik och dans som ett sätt att kommunicera. Sedan upptäckte jag att jag också kan kommunicera inåt, genom att skapa. Det var först när jag var vuxen, vid 21 års ålder, som jag hittade det sättet, säger han.

Erik Elias Ekström har sökt till "Idol" en gång tidigare – då fick han gå hem utan någon guldbiljett.
Foto: Jessica Gow

Det var också då han bestämde sig för att satsa på musiken på ett professionellt plan. 2016 sökte Erik Elias Ekström till "Idol" första gången – men då fick han gå hem utan guldbiljett.

– "Idol"-juryn sade "vi respekterar din kreativa kraft, men du är inte 'Idol'". Så upplevde jag det lite nu också, jag tänkte inte att jag var "Idol", säger han.

Jobbade från "Idol"

Den här gången sökte Erik Elias Ekström mest för att få en chans att framföra en egenskriven låt. Att han nu har tagit sig till topp sju i tävlingen tror han delvis beror på att han har mognat musikaliskt.

– Sedan tror jag att "Idol" som plattform har vidgat sig. Jag upplever inte att det är stereotypa popstjärnor bland oss i år, de har vidgat sig och matchat den musikbransch som är i dag. I dag är det mer mångfald inom musiken, säger han.

Erik Elias Ekström vill kombinera artistlivet med att jobba inom offentlig förvaltning.
Foto: Jessica Gow

Hur hade du reagerat om du hamnade i ett sammanhang där man försökte tvinga in dig i en viss pop-mall?

– Jag upplever att vi har haft teman där man har tvingats – kanske inte på samma sätt som förut – men där jag har gjort grejer som jag tidigare har tänkt att jag inte kunde göra. Men nu försöker jag lära mig av det i stället, att se det som en utmaning och tänka "bara för att jag gör det här så betyder inte det att jag är det här".

Erik Elias Ekströms dröm är att kunna kombinera musiken med sitt nuvarande jobb – offentlig förvaltning på socialkontoret i Norrköping kommun. Något han faktiskt försökt med ett tag under "Idol"-resans gång.

– Jag jobbade 50 procent under hela september och oktober från hotellet, men till slut fick jag inse min begränsning, säger han.

Sofia Sundström / TT

Fakta: Veckans låtar

Fakta: Veckans låtar

Fredrik Lundberg och Roger Pontare – "När vindarna viskar mitt namn"

Jacqline Mossberg Mounkassa och Petra Marklund – "Cry for you"

Birkir Blær Ódinsson och Peter Jöback – "Falla fritt"

Annika Wickihalder och Viktor Norén – "Guldet blev till sand"

Lana Sulhav och Alba August – "So alive"

Erik Elias Ekström och Lisa Ekdahl – "Vem vet"

Sunny Taylor och Kaliffa – "Det strålar så om dig"

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.