Sett till antal personröster hamnar hon på fjärde plats bland stiftets Socialdemokrater. Men det är placeringen på listan som gör att Johanna Svärd (S) är förste ersättare för Socialdemokraterna i kyrkomötet och därför får bege sig till Uppsala i nästa vecka.
Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, samlas i Uppsala varje år under två sessioner. Nästa vecka hålls kyrkomötets andra session för i år.
Med 139 personröster är Johanna Svärd (S) den socialdemokrat som hamnar på fjärde plats i stiftet vad gäller personval.
– Jag är hedrad över att få möjligheten till en förtroendeplats i kyrkomötet, är Johanna Svärds kommentar och vidare:
– Mitt huvudsakliga engagemang kommer ligga i den samvetsklausul som gäller idag, som ger präster utrymme till att neka viga samkönade par. Det finns också fortfarande ett kvinnoprästmotstånd i vårt moderna Sverige och i vår demokratiska kyrka som jag anser hör hemma i historien.
Den S-ledamot som fick flest personröster i valet till kyrkomötet från Karlstad stift var Johannes Fransson, från Kristinehamn, som fick 419 röster.
Fler kryssade
I övriga nomineringsgrupper som är representerade i kyrkomötet så kammade de lokala ledamöterna Tuula Bäckman, för Vänstern i Svenska kyrkan, hem 96 personröster och Asko Leppänen (SD) 53 personröster medan Johanna Ghattas (MP) fick 16 personröster.
– Fast personkryss har inte spelat nån roll i det här sammanhanget, det har inte påverkat listan även om de fått mycket personröster. Det är ganska få som blir inkryssade så mycket att det ska slå igenom, säger stiftets valansvariga Ingrid Kåwe.
Så från Karlstad stift har ledamöterna fått platser utifrån hur väljarna röstat på grupperna.
Påverkar inte
– Man tror personkryssen spelar större roll men det är sällan de gör det och inga personkryss har påverkat lokalt över Degerfors-Nysund eller Karlskoga, säger Ingrid Kåwe och fortsätter:
– Till lokala kyrkofullmäktige ska en kandidat ha minst 5 procent av nomineringsgruppens röstetal, dock lägst 20 röster, för att det ska påverka placeringsordningen. Till stiftsfullmäktige minst 5 procent eller minst 50 röster och till kyrkomötet minst 5 procent av gruppens totala röster.
Enligt Kåwe fick som exempel Socialdemokraterna totalt 243 246 röster i valet till kyrkomötet, vilket innebär att det krävs 12 162 röster för att bli inkryssad.
Noterbart är att valdeltagandet hamnade på 18,4 procent till kyrkomötet, totalt 900 753 röster, vilket är det näst högsta sedan 1930-talet.
Elva platser
Kyrkomötet har 251 mandat, varav två är reserverade för utlandsvalkretsen.
– Karlstad stift har elva platser nu, för vi fick ett utjämningsmandat också. Platserna fördelas utifrån hur många röster grupperna fått i vår valkrets Karlstad stift, där också Dalsland ingår. Av de elva platserna från vårt stift så har Socialdemokraterna, som är störst, fyra platser, säger Kåwe.
De fyra platserna gick till: 1, Johannes Fransson, Kristinehamn. 2, Katarina Hofling, Dalsland. 3, Pernilla Edman, Karlstad. 4, Thomas Bäck, Säffle.
Men då Bäck avsagt sig uppdraget gick istället Inga-Lill Röhr, från Kristinehamn, upp på fjärde plats.
Då Johanna Svärd stod därefter på listan är det hon som går upp som förste ersättare för Socialdemokraterna för Karlstad stift och deltar i mötet som hålls i nästa vecka.
Utjämningsmandat
Från Karlstads stifts valkrets har, utöver Socialdemokraterna, Posk och Centerpartiet två mandat vardera samt ViSK, SD och Borgerligt alternativ ett mandat var.
Enligt Kåwe fick Vänstern i Svenska kyrkan ett utjämningsmandat, de har tidigare inte varit representerade från Karlstad stift.
Från lokalt håll är det, utöver Socialdemokraterna, endast Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan som ställer upp med kandidater av de nomineringsgrupper som fick mandat och där är Asko Leppänen (SD) tredje ersättare och Tuula Bäckman (ViSK) andra ersättare.
Förstanamn från Karlstad stift till kyrkomötet är för SD Anders Skogberg, från Arvika, och för ViSK är det Lina Ahl, från Hammarö.
Lokala i stiftsfullmäktige
Till stiftsfullmäktige, som är stiftets högsta beslutande organ, finns flera lokala kandidater med.
Där är Johanna Svärd, från Degerfors-Nysunds församling, och Siw Björck Kjellgren, från Karlskoga församling, ordinarie ledamöter för Socialdemokraterna.
För Sverigedemokraterna är Asko Leppänen, från Degerfors-Nysunds församling, samt Richard Sandström och Jeanette Hällgren från Karlskoga församling, ordinarie ledamöter.
För Vänstern i Svenska kyrkan är Tuula Bäckman, från Degerfors-Nysunds församling, ordinarie ledamot.