Hoppa till huvudinnehållet

Bandet som spelade med Gärdestad gör en hyllningskonsert i Karlskoga

Publicerad:
Bandet Rock´n´Roll Machine som spelade med Ted Gärdestad under hans sista år kommer till Karlskoga och gör en hyllningskonsert till Ted.

De kompade åt Ted Gärdestad på hans comebackspelning 1991 och de kompade på hans sista officiella spelning i december 1996. Nu kommer de till Karlskoga och spelar ”En hyllning till Ted Gärdestad”.

Det tretton man stora kompbandet Rock´n´Roll Machine bildades redan 1979.

Under framförallt 80-talet kompade de åt ett flertal artister som Mats Ronander, Tore Skogman, Lasse Berghagen, Tommy Nilsson och Lili och Susie.

1991 var det tio år sedan Ted Gärdestad stod på scen. Då kom kompbandet som i folkmun kallas ”Maskinen” i kontakt med Ted.

– Vi skrev ett brev till honom och frågade om han kunde tänka sig att spela med oss och eventuellt åka med ut och spela igen, berättar Peter ”Peppe” Maier, som spelar bas i Maskinen.

Kändes bra

Ted tackade inte ja direkt utan ville fundera först, men så ett par veckor senare ringde det i Peppes telefon. Han tackade ja och de träffades kort därefter för att repetera på Balsta Musikslott i Eskilstuna.

– Efter det sa Ted att han tyckte det kändes bra och att han trivdes med oss. Han sa också att han gärna åkte med ut på spelning, men att han ville vara en hemlig gäst i början, fortsätter Peppe.

Ted Gärdestad efter segern i Melodifestivalen 1979 med låten Satellit.
Ted Gärdestad efter segern i Melodifestivalen 1979 med låten Satellit. Foto: Pressens Bild / TT

Den första oktober gjorde de sin första spelning tillsammans på Frimis i Örebro.

Under kommande halvår var Ted ”hemlig gäst” på Maskinens spelningar innan han deklarerade att de kunde annonsera att han var en del av spelningen.

– När det var under hans namn så blev det en helt annan karaktär på spelningarna, minns Peppe.

Skör person

Sommaren -92 var Maskinen kompband på såväl Teds Sverigeturné som på Harpos turné i Tyskland.

– Vi flängde fram och tillbaka som en jojo mellan Tyskland och Sverige, skrattar Peppe.

Men att vara på turné med Ted var inte alltid en dans på rosor även om bandet kom väldigt väl överens med honom.

– Vi förstod väldigt snabbt att han var en väldigt skör person. Han gillade inte uppmärksamhet på något vis, säger Peppe och fortsätter:

– Vi såg på honom när vi kom ut från en spelning och skulle ta oss till bussen där det stod fullt med folk med autografblock, folk som ska fram och kramas. Han var väldigt obekväm med det där.

Ted Gärdestad med bandet Rock´n´Roll Machine på comebackspelningen den 1 oktober 1991.
Ted Gärdestad med bandet Rock´n´Roll Machine på comebackspelningen den 1 oktober 1991. Foto: Privat

Peppe berättar hur bandet bildade en mur kring Ted för att skydda honom från det obekväma. Och även om bandet hjälpte honom till turnébussen så var det inte alltid Ted valde att åka med i bussen.

– Ibland tyckte han att det var jobbigt med allt snack som pågick hela tiden i bussen och kände att han hellre ville åka själv. Så vi ordnade med en bil och chaufför, men sen när han ville åka med oss så gjorde han det, säger Peppe.

Sista spelningen

1993 släppte Ted sin kalendariumplatta ”För kärlekens skull” med hitlåtar som Himlen är oskyldigt blå, Sol vind och vatten, Jag ska fånga en ängel.

Plattan blev en succé och samarbetet mellan Maskinen och Ted fortsatte.

På Luciadagen den 13 december 1996 klev de upp tillsammans på scenen i Gävle. Vad de inte visste då var att det skulle bli deras sista spelning tillsammans. Och Teds sista någonsin.

Ett halvår senare, den 22 juni 1997, avslutade Ted Gärdestad sitt liv på Häggviks pendeltågsstation i Sollentuna.

För ungefär tio år sedan kom det på tal att göra en spelning som en hyllning till Ted.

– Jag hade mer eller mindre slutat att spela, men på mitt 50-årskalas hör jag mig själv säga till mina spelkamrater: ”Okej en gång kan vi spela”, säger Peppe och fortsätter småskrattandes:

– Men jag kunde inte riktigt se vad vi gamla tjocka gubbar skulle upp på scenen och göra.

Jubileumsspelning

Peppe blev övertygad och en uppskattad spelning genomfördes. Vad bandet inte visste då var att den spelningen bara var startskottet.

– Numera gör vi den här spelningen kontinuerligt varje år. Men under pandemin hade vi ett uppehåll i 700 dagar, säger Peppe.

Lördagen den 27 november ställer de sig på scenen för etthundrade gången och scenen för denna jubileumskonsert är i Karlskogas folkets hus.

Under spelningen kommer publiken få ta del av ett tjugotal av Ted och Kennet Gärdestads mest kända låtar varvat med små historier från åren på turné med Ted.

– Det kommer bli saker man skrattar åt, men också sådant som är lite sorgligt. Vi bestämde från början att vi ska hålla oss till sanningen och berätta precis hur det var, säger Peppe.

”Vi ändrar absolut inget på hans arrangemang, det var bland det värsta han visste”.
”Vi ändrar absolut inget på hans arrangemang, det var bland det värsta han visste”.

Låtarna genomförs enligt originalen, för att ändra på en skriven låt var något Ted inte uppskattade.

– Vi ändrar absolut ingenting på hans arrangemang, det var bland det värsta han visste. Han kunde bli arg alltså. Han kunde säga: ”Så där skrev jag inte”, säger Peppe och fortsätter:

– Spelningen gör vi av respekt för honom. Han var ett fullständigt musikaliskt geni, helt otroligt duktig. Och i kombination med Kennets texter som prickar så rätt med musiken så blev det helt fantastiskt.

Spelningen i Karlskoga blir den sista bandet gör före jul, men den 22 januari ställer de sig på scenen igen i Vara konserthus.

Ted Gärdestad under SVT:s schlagerfestival i Göteborg 1975.
Ted Gärdestad under SVT:s schlagerfestival i Göteborg 1975. Foto: Olle Lindeborg/TT

Artikeltaggar

KarlskogaKonserterMusikNya Folkets Hus i KarlskogaTed Gärdestad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.