Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtat SM-guld: ”Är stolt över att ha hämtat ett guld till Degerfors”

Publicerad:
SM-pallen i 70-kilosklassen i fristil 2021: Zaman Ahmadi (Helsingborgs WT), Gholam Soltani (Örebro Fight Gym) samt Rahman Mirafghan (Husums IF). Soltani har bara förlorat en match sedan han tävlingsdebuterade i Sverige i mars 2018.
SM-pallen i 70-kilosklassen i fristil 2021: Zaman Ahmadi (Helsingborgs WT), Gholam Soltani (Örebro Fight Gym) samt Rahman Mirafghan (Husums IF). Soltani har bara förlorat en match sedan han tävlingsdebuterade i Sverige i mars 2018. Foto: PRIVAT

Gholam Soltani blev svensk mästare i fristil efter tre raka segrar på teknisk överlägsenhet.

– Jag är stolt över att ha hämtat ett guld till Degerfors, säger Soltani.

Soltani missade SM 2019 på grund av personliga skäl.

Degerforsbon laddade om med tiden, men nästa chans att bli svensk mästare skulle dröja. SM 2020 sköts upp två gånger innan det slutligen ställdes in med anledning av coronaviruset.

– Jag vet inte hur många gånger det sköts upp i år, men det brukar alltid vara på våren så några gånger säkert. När jag fick covid 2020 och SM ställdes in tappade jag motivationen. Jag tränade inte brottning på mer än 1,5 år. Självklart tränade jag stenhårt då också, men nästan bara styrketräning.

Soltani, 24, återupptog brottningsträningen för drygt två månader sedan. Uppehållet tog slut i samma sekund som han nåddes av beskedet att SM 2021 hade fått ett datum.

– Jag åkte till min nya klubb och kände på brottning igen. Jag trodde inte att det skulle gå att ladda om för ett mästerskap på så kort tid. Jag ligger borta på jobb under veckorna så det har varit svårt att träna brottning som önskat, men jag har tränat på andra klubbar runt om i Sverige och på Örebro Fight Gym på helgerna.

– Den andra träningen har hjälpt, men utan mina tränare Patrik och Bulat (Örebro Fight Gym) hade jag nog inte ställt upp. De har sagt "du kommer klara det". Jag är tacksam för all hjälp.

"Mitt mål länge"

Väl på SM-mattan i Västerås var det inget snack om saken.

Soltani ställdes mot Zaman Ahmadi, Helsingborgs WT, i finalen. Där kom tredje raka segern på teknisk överlägsenhet och det efterlängtade SM-guldet var ett faktum.

– Många saker har stoppat mig från att delta på SM tidigare. Det här var mitt första försök att ta guldet och jag lyckades. Det är otroligt skönt.

Soltani tävlade i 70-kilosklassen. Den svenske mästaren började nedbantningen från 78 kilo för en dryg månad sedan och vägde slutligen in på 69.

– Att bli svensk mästare har varit mitt mål länge och i mitt huvud fanns inget annat än seger. Jag tänkte att jag inte skulle släppa någon poäng till motståndaren innan varje match och det lyckades.

– Min tränare Patrik sa att inget förutom mina egna tankar kunde stoppa mig innan SM. Han sa åt mig att tänka hur jag ville att matcherna skulle se ut. Det blev som jag drömde och ville.

Förutom att bli svensk mästare har Soltani tidigare uttryckt en dröm om att representera det svenska landslaget i ett internationellt mästerskap.

Degerforsbon blev uttagen till ett nytt landslagsläger på måndagen.

Lägret arrangeras på Bosön 10–12 december, men för att kunna representera det svenska landslaget på tävling krävs ett svenskt medborgarskap.

Soltani, som kom till Sverige och Degerfors hösten 2017, måste få uppehållstillstånd innan han i nästa steg kan ansöka om medborgarskap.

"Vet inget mer"

Han berättar att han pratade mycket med förbundskaptenen Mehdi Farokhian under SM och att denne beklagade att han inte kunde ta ut Soltani till tävlingar.

– Jag har fått fast jobb som solcellsmontör, men tyvärr har Migrationsverket beslutstopp i alla ärenden som gäller Afghanistan. Så jag vet inget mer. Jag kan inte förstå att de ens behöver fundera på om man kan återvända till Afghanistan som situationen är där nu.

– Det känns bra att brottningen arrangerade SM för både killar och tjejer samma dag och blandade matcherna. Sverige är mycket mer jämlikt än Afghanistan, men inom idrotten finns det fortfarande skillnader mellan killar och tjejer. Den här helgen fick alla lika mycket uppmärksamhet oavsett kön.

Fotnot: Fristil är en av två olympiska brottningsstilar. I fristil får man, till skillnad mot grekisk-romersk stil, ta grepp under motståndarens höft.

Artikeltaggar

BrottningGholam Soltani

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.