Hoppa till huvudinnehållet

MUF:s ordförande om hotbilden: "Vi politiker är inte skapta som robotar"

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Amanda Lindgren, distriktsordförande MUF Örebro län, uppmanar till en förändrad syn.
Amanda Lindgren, distriktsordförande MUF Örebro län, uppmanar till en förändrad syn. Foto: Moderata ungdomsförbundet

Efter att två politiker i socialnämnden i Karlskoga fått personliga hotbrev är det många som ifrågasätter vad en politiker egentligen skall behöva utstå.

– Politiker och rättsväsendet får utstå hot och det urholkar det demokratiska samhället.

Unga i den kommunala politiken - vem vågar ta steget?Två politiker har mottagit hot - säkerheten höjs inför kvällens fullmäktige

Orden kommer från Moderata ungdomsförbundets distriktsordförande, Amanda Lindgren. Efter den senaste tidens upptrappade hotbild mot lokala politiker valde Lindgren att agera, och hon pratar nu om en yngre generation som inte längre vågar prata politik.

Efter de hot som inkom mot de två kommunpolitikerna valde Lindgren att gräva djupare i ämnet, där första steget var att se hur andra ställde sig till hur mycket man skall behöva stå ut med om man valt en väg inom demokratins namn.

– Jag läste en del artiklar om politiker som anser att det ingår i rollen, att kunna bli utsatt för hot, gjorde det här för att följa upp efter att ha läst artiklar om politiker som tycker att det ingår i rollen att kunna bli utsatt för hot.

Blandad skara

Steg två var att fokusera på den yngre generationen, och då över ett bredare spektrum.

– Jag valde att gå ut på min Instagram där jag frågade unga om de vågade yttra sina politiska åsikter. 25 procent valde att svara att de inte pratade om politik, överhuvudtaget. På något sätt måste man upplysa den stora massan om denna rädsla som finns bland ungdomar och hur det påverkar demokratin.

Bland de som valde att svara på Lindgrens fråga handlade det både om ungdomar som valt att engagera sig politiskt, och ”icke-engagerade”.

– Det här var en ganska blandad skara men de flesta är ändå engagerade inom politiken. 300 svarade och av dem som svarade var det 25 procent som sade att de är rädda.

Vad mer specifikt är det som gör att de inte vill uttala sig om politik?

– Många är rädda att bli utsatta och dömda av vänner och familj, samt bli påhoppade på internet. Många kan uttala sig om sina åsikter bland vänner men de skulle aldrig göra det på nätet.

– Vi måste börja se politiker och poliser som brottsoffer, för de lever i en utsatt miljö. Jag skulle säga att vi behöver se oss alla som likvärdiga. Vi politiker är inte robotar som sitter och fattar beslut. Vi behöver även ha fler poliser och se till att stärka rättsväsendet i största allmänhet.

På frågan om hennes egen erfarenhet, sett till den roll hon har som ordförande i MUF, skiljer hon på hot, och hat.

– Jag har personligen inte mottagit något rent hot, men däremot hat, inom min politiska roll. Man måste skilja på hat och att ha en annan åsikt. Jag skulle säga att det här är en sak som inte diskuteras förrän det väl uppstår en situation och jag har aldrig varit med om att det diskuterats här i Karlskoga.

Kan behöva tänka om

Hennes personliga reflektion över de hot som inkommit i Karlskoga gör att hon funderar över sin egen framtid, och vilken väg hon skall gå.

– Det här är jättehemskt. Att det ska kunna gå så långt att man inte ska kunna vara i sitt hem av rädsla för att inte veta vad som kan hända. Om jag blev utsatt skulle jag nog tänka om kring om det är värt att vara politiker sett till den utsatta situation man lever i.


Filip Robertsson, ordförande SSU Möckeln.
Filip Robertsson, ordförande SSU Möckeln. Foto: SSU

Även från Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, finns det en bild av en politisk arena som flyttat in i ett hårdare klimat.

– Det är helt oacceptabelt som vissa väljer att agera.

SSU Möckeln startade under hösten upp på nytt, efter att ha låtit verksamheten vila under 20 månader, och dess nye ordförande, Filip Robertsson, har vaknat upp till en ny politisk vardag. Han instämmer i att klimatet inom den politiska arenan har förändrats, och skyller det till stor del på sociala mediers utveckling.

– Det är självklart ett problem när många upplever att man möts av ett högt tonläge som kan upplevas obehagligt eller uttryckliga hot i värsta fall. Det är helt oacceptabelt som vissa väljer att agera och där har sociala medier inte tagit sitt ansvar. De har i stort tagit över det allmänna torget som politisk arena, där det är helt okej att skriva nästan vad som helst till andra. Så kan vi inte ha det.

– Om fler ska orka och känna lust till att engagera sig i vår demokrati så måste detta otyg få ett slut.

Fördelaktigt urval

På det personliga planet har Robertsson än så länge "klarat sig". Mycket beroende på hans följarskara, om han själv får göra en analys.

– Jag personligen har lyckligtvis inte behövt utstå särskilt mycket sådant. Mina vänner och följare skriver mestadels uppmuntrande kommentarer när jag delar saker från mitt engagemang i SSU. Det beror såklart på att jag mestadels har familj, vänner och andra från SSU som kontakter, annars hade det sett annorlunda ut.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenKarlskogaKarlskoga kommun (org)MUFPolitikSamhälleSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.