MP lämnar regeringen

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund (MP) efter dagens statsministeromröstning i riksdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) har fått en mardrömsstart.
Timmarna efter att hon godkänts av riksdagen röstades hennes budget ned.
Nu lämnar MP regeringen.

Miljöpartiets (MP) språkrör Per Bolund och Märta Stenevi ger beskedet på en pressträff.

– Trots att vi svarat upp på C:s krav så har de valt att släppa fram en SD-förhandlad budget, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen, säger Stenevi.

– Det är inte MP:s uppgift att genomföra en SD förhandlad budget. Vi har en enig partistyrelse bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering på en budget som SD förhandlat fram.

Beskedet från MP kommer strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen mot regeringens budget med siffrorna 154-143.

Budgetnederlaget kom bara timmarna efter att Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson godkänts som Sveriges 34:e statsminister.

Hon blev vald med med minsta möjliga marginal. Andersson fick 174 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L.

En nej-röst till och hon hade förlorat statsministeromröstningen.

Strax efter att Magdalena Andersson blivit statsminister på onsdagsförmiddagen uppgav Bolund och Stenevi att MP skulle överväga om partiet kan sitta kvar i regeringen om högerpartiernas budgetalternativ vann.

MP är framförallt kritiskt till att deras budget innehåller en bensinskattesänkning.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.