En viktig dag för alla kvinnor

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Cecilia Heikkinen framför platsen där det nya huset ska byggas.
Foto: Per Lindgren
Den 25 november, är det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kvinnoföreningen uppmärksammar den traditionsenligt med fackeltåg för att uppmärksamma det dödliga våldet mot kvinnor.

År 2020 dödades 13 kvinnor av en man de hade eller hade haft en nära relation till, enligt Brå. Det är mord där mannen blivit dömd för brottet och som då räknas med i statistiken. Hur många kvinnor det egentligen är får vi aldrig veta, men det är fler. Flera fall skrivs av som vållande till annans död, okänd orsak eller självmord. Hur många balkongflickor har vi nu? Varje dag gör 24 kvinnor en polisanmälan om att de blivit utsatta för våld i nära relation, mörkertalet är trots det stort. Inte heller det kan vi veta hur stort men omfångsundersökningar visar att ca 25 procent av kvinnor i Sverige någon gång varit utsatta (Brå 2014). Hos oss hade vi 18 nya stödsökande under första månaden av 2021. Under ett år kommer vi i kontakt med 150-200 kvinnor. Majoriteten är från Karlskoga/Degerfors.

Politiker ropar att vi måste arbeta mer med förövare. Socialtjänsten har sedan 1 augusti 2021 i uppdrag att få förövaren att sluta använda våld. Visst låter det bra, men funkar det i praktiken? Det finns ingen evidens som visar på att det fungerar. Kriminalvården arbetar med program som IDAP, RVP och PREDOV men effekten är ingen eller extremt liten. Vi måste förstås vara hoppfulla, men det är svårt när vi ser hur våldet fortsätter. När nästa kvinna kommer som varit utsatt av samma man. När han fortfarande inte tar ansvar för sina handlingar och anser sig ha rätt att använda våld.

Min oro är att fokus helt och hållet går mot att arbeta förebyggande och med förövare. Alla kvinnor, tjejer och barn som är utsatta, då? De finns fortfarande. Vi måste fortfarande finnas. När kvinnoföreningen startade fick vår fd. jourkvinna Anneli Ridaeus frågan ”hur länge tänker ni hålla på då?” och hon svarade ”så länge vi behövs”. Det är 39 år sedan och ja, än behövs vi. Faktum är att antalet stödsökande till vår verksamhet ökar hela tiden. Under min senaste jourvecka bäddade jag till flera kvinnor och barn i vårt konferensrum, och ändå tvingades vi neka flera. Vi trollar med knäna. Hela tiden.

Den första februari 2022 får vi tillgång till hela vårt nya hus. Vi har då 12 boenderum i olika storlek. Vi kommer kunna ta emot husdjur i vissa rum och har även rum som är tillgänglighetsanpassade. Den största, och kanske viktigaste, skillnaden är att vi får en innergård utan insyn. De kvinnor och barn som bor hos oss kommer då kunna vara på en säker plats även utomhus.

Förra helgen hade vi vår årliga grundutbildning för nya ideella till verksamheten. Våra ideella jourkvinnor och jourtjejer gör en enorm insats. Tack vare dem är vi tillgängliga året om, dygnet runt. Vi står stadigt och bygger för framtiden, för precis som Anneli sa, så kommer vi att finnas så länge vi behövs.

Cecilia Heikkinen, Ordförande Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.