Catarina Lindström: BB har tagit ner skylten

Ledare
PUBLICERAD:
Sällan har en handling känts mer symbolisk än det som skett vid kvinnokliniken i Karlskoga.

Att ta ner skylten betyder enligt svensk ordbok att ”definitivt upphöra att ägna sig åt något”. Onsdag 24 november, 2021, togs BB-skyltarna ner i Karlskoga. Enligt klinikchefen görs det för att ”inte förvirra patienter”.

Det kan säkert stämma, och rent formellt är vi kanske inte närmare det definitiva skrinläggandet av ett öppnande av förlossningskliniken i Karlskoga.

Men skyltarna är nertagna.

Nästan på dagen 14 månader efter att en majoritet i regionfullmäktige beslutade att förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett skulle ut på upphandling.

Nästan på dagen nio månader efter att man beslutade att stänga kvinnokliniken fem av sju nätter eftersom det saknas personal.

Nästan på dagen två månader efter att majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden godkände planen att öppna förlossningen först 2029 eftersom inget intresse funnits för att driva verksamheten i privat regi.

Och för varje månad som går känns det allt mer som att ansvariga politiker är allt annat än ansvariga. Medan de med en dåres envishet upprepar att det ska finnas två öppna förlossningskliniker i regionen låter de tjänstemän successivt urholka verksamheten så att det snart inte finns något kvar.

Som jag skrivit tidigare började denna historia med länsklinikerna, som gjorde det möjligt att flytta personal från Karlskoga till USÖ när de inte fick ihop semesterschemat i Örebro.

Det svaga ljus av hopp som glimmade förbi ett kort tag var planerna på att Karlskoga och Degerfors skulle bilda kommunalförbund och ta över driften av lasarettet innan nedrustningen gått så långt att det i princip inte finns något kvar att rädda.

Men frågan är om vi inte de facto passerat den gränsen nu? Och hur de planerna på kommunalförbund framskrider har vi inte hört ett pip om.

Sedan 2017 har Avdelning Q tillåtits gå från en arbetsplats med gott rykte dit folk aktivt sökt sig, till en arbetsplats där kompetent personal slutar för att de känner osäkerhet inför framtiden.

Detta såg inte Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. I en intervju slog hon fast att hon ”Egentligen inte ser några risker” med att sommarstänga BB i Karlskoga.

Redan då konstaterade jag att det var svårt att förstå hur hon resonerade. Den 18 maj 2017 skrev jag ”På sikt kommer detta att ställa till stora problem – det tar en evighet att bygga upp ett bra renommé, men det går på nolltid att rasera det.”

Och nu står vi här, ytterligare ett steg närmare en stängd kvinnoklinik i Karlskoga. Vad det i en förlängning kan leda till för vårt lasarett kan man bara drömma mardrömmar om men faktum kvarstår att skylten är nedtagen. Nu finns inte ens ett tecken i att något tidigare funnits där kvar, och den symboliken går inte att blunda för.

Catarina Lindström