Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen förbereder sig för införandet av covidbevis

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Kanslichef Eva Persson berättar att när Nickkällan invigs om lite drygt två veckor kommer alla inbjudna gäster behöva visa sitt covidbevis.
Kanslichef Eva Persson berättar att när Nickkällan invigs om lite drygt två veckor kommer alla inbjudna gäster behöva visa sitt covidbevis. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I nuläget finns ingen covidsmitta, samtliga boende är inom kort vaccinerade med tredje dosen och samtidigt förbereder sig kommunen för invigning av Nickkällans nya lokaler. Ett evenemang där covidbevis kommer krävas.

Karlskoga kommun är nu inne på slutklämmen för att ge tredje dosen. Äldre som bor på vårdboende är klara och likaså de som är inskrivna i hemsjukvård. De som återstår är personer som bor på LSS-boende och något enstaka undantag i ovan nämnda grupper.

– Det kan vara någon inom äldreomsorgen eller hemsjukvården som återstår som kanske inte kunde ta dosen när den erbjöds, men i det stora hela har alla fått det, säger Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen i Karlskoga.

Även personal som arbetar inom vård och omsorg är den grupp som nu erbjuds tredje dosen, men de bokar sig som alla andra på vaccinationsnoden.

Vet du om det är många i personalen vaccinerat sig?

– Vi får inte efterfråga, men många säger att de ska iväg eller har varit och vaccinerat sig med tredje dosen. Så känslan är densamma som den varit hela tiden: Att det är god vaccinationstäckning bland personalen, säger Persson.

Smittfritt

I dagsläget finns ingen covidsmitta vare sig bland äldre eller personal på något boende i Karlskoga, men man är väl medveten om att det kan hända.

– Vi vet att antikropparna går ner en tid efter vaccinationen, men i nuläget har vi ingen smitta, säger Persson.

Inom ett par dagar förväntas regeln om uppvisande av covidbevis att börja gälla, men som arbetsgivare förändrar det inget i nuläget.

– Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och då handlar det om större folksamlingar och så, säger Persson.

Invigning

Det som påverkas kommer således att bli de evenemang som kommunen arrangerar, ett av dessa är den kommande invigningen av de nya lokalerna på Nickkällan.

Till invigningen är 150 personer inbjudna och regeln om covidbevis kommer gälla. För de med e-legitimation kan man enkelt ladda hem covidbeviset i sin mobil, men för den som inte har e-legitimation gäller det att vara ute i lite mer god tid.

– Vi skickar ut information om vad som gäller till alla inbjudna. Det kan skapa viss oro för de som inte har tillgång till dator eller mobiltelefon. Då tar det lite längre tid att få beviset per post, säger Persson.

Invigningen av Nickkällans nya moderna lokaler kommer ske den 15 december.

Artikeltaggar

CoronavirusetEva PerssonKarlskogaVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.