Catarina Lindström: Betala för gamla synder

Ledare
PUBLICERAD:
Strandbadet har gjort sitt. Det kommer inte ens att stå pall i de sju år som det var planerat.

Vi som är där och badar, simmar och tränar är inte ett dugg förvånade. Bara det man kan se med blotta ögat visar tydligt att vi passerat stadiet ”lappa och laga”.

Nu får vi betala för det beslut som fattades 2008 om att inte bygga ett nytt badhus. Detta trots att jag kan inte kan påminna mig att någon ifrågasatte att Strandbadet som byggdes 1943 och rustades ett 40-tal år senare behövde ersättas.

Det som diskuterades då var hur det skulle se ut, och var det skulle ligga. Tjänstemän och politiker åkte på studiebesök till Stockholm, Finspång och Åland för att samla inspiration. Dåvarande ordförande i kultur- och föreningsnämnden, Kerstin Bergström Persson, var mest imponerad av ett badhus i Mariehamn – som då kostade 300 miljoner att bygga. (300 miljoner hade idag varit ytterst tacksamt sett till att summan nu beräknas från just 300 upp till 500 miljoner kronor.)

Men av vanten bidde en tumme. I sista stund drog det socialdemokratiska styret öronen åt sig och beslutade att renovera Strandbadet ännu en gång med anledning av ”kommunens ekonomi”.

Och för nästan exakt tio år sedan slogs portarna upp till det ”nya” Strandbadet med buller och bång.

Nu har vi nått vägs ände. Ännu en kommunal fastighet visar sig vara i uselt skick på grund av eftersatt underhåll och en övertro på hur länge man kan hålla liv i en byggnad. Det vi lärt oss på sistone är att det inte går att komma undan kostnaderna för att äga och förvalta en fastighet; förr eller senare kommer verkligheten ikapp.

Nu kan vi ännu en gång ta diskussionen om var vårt nya badhus ska ligga och hur det ska se ut.

För mig förefaller det ganska enkelt; som ytterligare en pusselbit vid Nobel skulle badhuset passa perfekt. Här finns hockeyhall, fotbollsplan, friidrottsarena, plan för amerikansk fotboll, bowlinganläggning, motionsspår med utomhusgym… Med ett badhus med ett bra gym vore en imponerande fritidsanläggning vara komplett.

Det kan kanske finnas ett alternativ. Men det förutsätter samarbete med Degerfors och där förskräcker spåren av den gemensamma gymnasienämnden.

Men faktum kvarstår att diskussionen om ett badhus även pågår i Degerfors. Och eftersom badanläggningar inte är direkt billiga att bygga kanske det kunde vara en idé att dela på kostnaderna? Att hitta mark att bygga på så nära kommungränsen som möjligt torde inte vara ett problem.

Men det viktigaste är att vi får ett nytt, funktionellt badhus. Helst innan det gamla blivit ett med Möckeln…

Catarina Lindström