Hoppa till huvudinnehållet

Över 200 matcher för klubben – Wiktorsson om att lämna DIF: ”Mycket känslor”

Publicerad:
Mittbacken och trotjänaren Christoffer Wiktorsson väljer att avsluta sin elitkarriär.
Mittbacken och trotjänaren Christoffer Wiktorsson väljer att avsluta sin elitkarriär. Foto: Fredrik Narvelid

Efter elva säsonger och upp emot 250 matcher för Degerfors IF har Christoffer Wiktorsson, 32, bestämt sig för att avsluta sin elitkarriär.

– Det är klart att det kommer kännas tomt. Degerfors IF har varit en del av mig hela mitt liv, säger mittbacken.

Wiktorsson avtackad efter många år i Degerfors IF

Det var i samband med Degerfors IF:s hemmamatch mot IFK Norrköping i söndags som beskedet kom och Wiktorsson tackades av före avspark.

– Jag funderade redan förra året men kände väl att jag ville vara kvar ett år med tanke på att vi skulle spela i allsvenskan. Jag har varit inställd på att det här skulle bli min sista säsong. Det känns rätt även om det är ett stort beslut att ta, säger Wiktorsson.

Mittbacken har inte lagt fotbollsskorna på hyllan helt utan öppnar för spel på lägre nivå.

– Elitsatsningen är över. Jag vill nog spela för att hålla i gång. Jag kan inte bara hålla på med padel och golf. Det blir nog spel på lägre nivå till att börja med för att se hur det känns.

Hur aktuellt är Strömtorp?

– Det är aktuellt om de vill ha mig. Vi får se lite vad som passar in.

Har Petter Toivonen ringt?

– Nej, det har han inte. Jag jobbar en del med Mälman (Linus som spelar i Strömtorp) och han har väl snackat en del. Just nu vill jag ta en paus, ha semester och sedan får vi se.

Under det senaste året har Wiktorsson jobbat vid sidan av fotbollen.

– Jag är på Defab som timanställd. Det känns bra att ha ett jobb att gå till så man inte bara sitter hemma. Då hade det varit värre att sluta med fotbollen. Nu blir det att jobba på som en vanlig människa. Nu är det slut med att vara en bortskämd fotbollsspelare, säger han med ett skratt.

Det han kommer att sakna mest med Degerfors IF är inte själva fotbollsspelandet.

– Det är allt runt omkring. Snacket i omklädningsrummet och att åka ner och träffa gänget. Man tränar varje dag tillsammans. Det är inte bara matcher och poäng det handlar om. Det jobbigaste kommer att vara att lämna grabbarna.

Vad betyder Degerfors IF för dig?

– Jag har levt med klubben och den har varit en stor del av mitt liv. Det kommer att bli tomt. Helg betyder match. Och det är mycket känslor beroende på hur det har gått. Visst kommer det att bli speciellt att lämna.

"Många hatade det"

Christoffer Wiktorsson började sin karriär i Degerfors redan som sexåring. Därefter spelade han i samtliga ungdomslag och gjorde A-lagsdebut 2007.

Säsongen efter beskriver han som den tyngsta i hans karriär.

– 2008 var ett struligt år. Ett skitår. Då var det inte mycket glädje till fotbollen när vi åkte ur superettan. Även om man var ung och rätt ny i laget var det inte kul att åka ur i min första riktiga seniorsäsong.

Fyra säsonger gjorde Wiktorsson i Örebro SK.
Fyra säsonger gjorde Wiktorsson i Örebro SK. Foto: Fredrik Narvelid

Degerfors gjorde en nystart med Patrik Werner och Jonas Lindskog som tränare samtidigt som många spelare "vände hem".

– Vi hade flera lokala spelare och ett riktigt roligt gäng. Vi vann nästan varje match och kunde ta klivet upp direkt. Det var stort.

Wiktorsson var sedan Degerfors trogen i ytterligare någon säsong. I december 2011 valde han att testa sina vingar i största rivalen Örebro SK.

– Jag vet att många hatade det. Det är klart att det var ett svårt beslut. Jag gick dit för att få chansen att spela allsvensk fotboll. Då visste jag inte om jag skulle få chansen med Degerfors. I den bästa av världar hade jag spelat i Degerfors hela tiden.

Ångrar du att du gick till ÖSK?

– Jag vet inte. Visst hade det varit kul att vara i samma klubb hela tiden. Nu fick jag ändå chansen att spela i allsvenskan. Det var för den delen jag gick dit. Det är lätt att vara efterklok.

Efter fyra säsonger i Örebro valde Wiktorsson att återvända till bruket inför säsongen 2016.

– Det var ingenting annat som var aktuellt. Jag bestämde mig ganska tidigt när Degerfors ville ha tillbaka mig. Det kändes bra att komma hem igen och börja om.

Wiktorsson var ordinarie under samtliga säsonger fram till och med 2020. Förra säsongen, när Degerfors tog klivet upp till allsvenskan, startade mittbacken bara tre matcher.

– Det är klart att man hellre vill spela än att vara vid sidan. Det var lite ovant. Samtidigt så har man blivit äldre och känt att man närmat sig slutet. Jag har försökt att hjälpa laget ändå. Det hade varit skillnad om jag ville iväg någon annanstans. Nu hade jag ingen stress och var lite förberedd på det.

– Laget gick väldigt bra från start 2020 så jag förstod varför jag inte fick spela. Det fungerade bra ändå. Det var roligt att komma till träningarna och jag gjorde mitt bästa hela tiden.

Hur stort var det att nå allsvenskan med din moderklubb?

– Det kommer bara växa mer och mer. Det är sjukt stort. En upplevelse för resten av livet.

Det var länge osäkert om Wiktorsson skulle vara en del av Degerfors allsvenska trupp 2021. Till sist fick han ett kontraktsförslag.

– Jag visste ungefär vilken position jag hade i ordningen. Vi diskuterade att förlängningen kanske inte bara var för matcher utan mycket runt omkring. Samtidigt var det inte så att jag gav upp. Jag körde på och gjorde mitt. Det har inte varit en chock för mig att jag inte fått spela.

På lördags avgörs det om Degerfors tvingas kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan eller inte.
På lördags avgörs det om Degerfors tvingas kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan eller inte. Foto: Fredrik Narvelid

Wiktorsson har inte spelat en enda minut och har, vid flertalet matcher, stått utanför truppen.

– Jag har inte haft några direkta problem med det. Man kan ha det betydligt sämre än att komma hit och träna. Jag drivs ändå av att hålla i gång och vara en ledare vid sidan av. Även om jag inte spelat har jag varit en del av gruppen.

På lördag avgörs det om Degerfors får kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan eller inte.

– Det är inte så att säsongen är körd om det blir kval. Nu har vi ändå en god chans om vi vinner mot Östersund. Självklart hade vi gärna åkt upp dit och haft allt i egna händer men det är vad det är. Vi ska inte åka upp dit med någon ångest. Vi ska åka upp och göra en bra match.

Nyckelduo saknades på DIF-träning: ”Ska inte vara någon fara”

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonDegerfors IFDegerfors IF HerrFotboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.