Hoppa till huvudinnehållet

Hyrorna för Degerforsbyggen är klara - höjs med 1,5 procent

Publicerad:
Hyrorna för Degerforsbyggen är klara.
Hyrorna för Degerforsbyggen är klara. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hyresgästföreningen och Degerforsbyggen har förhandlat klart. Hyrorna i Degerforsbyggen kommer att höjas med 1,5 procent från och med den 1 januari 2022. Det blev resultatet av gårdagens hyresförhandlingar.

”Vi landar på en nivå mitt emellan en och två procent och det är naturligtvis en kompromiss”, säger Hyresgästföreningen förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande.

”Vi bedömer dock att det är en nivå som fungerar både för bostadsbolaget och hyresgästerna”.

Degerforsbyggen hade yrkat på en höjning med 3,04 procent och parterna har träffats vid fem tillfällen för att reda ut förhandlingen.

Tvistefrågorna har till stora delar varit bolagets behov av vinst och bolagets möjlighet att klara av det underhålls- och investeringsbehov som finns framöver.

”Det har varit bitvis tuffa förhandlingar, men det har varit konstruktiva förhandlingar som förts i god anda”, säger förhandlare Jonas Gabrielsson.

”Och det är förstås också viktigt. Tvistefrågorna, bolagets vinst och hur underhållet ska hanteras, kommer vi att behöva diskutera vidare. Men i och med att vi löste den här förhandlingen är vi åtminstone en bit på väg”, avslutar Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson.

Uppgörelsen gäller 794 lägenheter inom Degerforsbyggens bestånd

Underhåll

Vi frågar Degerforsbyggens vd, Rickard Erhard, vad som får stryka på foten när man inte fick det man begärde.

– Ingenting avseende budgeten för 2022 men skulle vi i förlängningen inte ha täckning för våra ökande kostnader så kommer vi med för små hyreshöjningar till slut tvingas skära ner på någonting. Vi har olika syn på det såklart i förhandlingen, men vi har kunnat enas i år och det är bra, svarar Erhard och fortsätter:

– De senaste fem åren, 2021 inräknat, har vi haft genomsnittlig underhållsbudget på 16 miljoner per år. Det är återinvesteringar i egna fastigheter. I budget för 2022 har vi utökat underhållsbudgeten till 48 miljoner kronor och detta är för att vi på ett mer hållbart sätt ska ta hand om våra fastigheter.

– Vårt relativt äldre fastighetsbestånd behöver mer underhåll utfört och detta är en av de saker vi kommer behöva ha täckning för framöver.

Enligt Erhard är det bland annat större rotrenoveringsprojekt som ska påbörjas under det kommande året.

För en normalstor tvårummare på 60 kvadratmeter, där hyran i dag ligger på lite drygt 5 000 kronor i månaden, gör höjningen cirka 75 kronor i månaden.

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsbyggenHyresgästföreningenNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.